Subvencije

Protest banjalučkih poljoprivrednika

  • Izvor: ATV
  • 18.12.2023. 19:33

Banjalučki poljoprivrednici zatražili su subvencije koje su u budžetu. Gradski menadžer je problijedio, zamuckivao i nevješto se pravdao. Opravdanja su poljoprivrednici siti, pogotovo oni koji su očekivali subvencije pa na kraju morali da podignu kredite kako bi opstali.

"Ova gradska uprava njihova je parola šta reći, a ne slagati, znači sve živo moguće je slagano", "Nema me nigdje, samo kredita imam, sve jedan ću svoj dokument dostaviti, ja sam sve digao kredit da posijem i zasijem", "Ja moram taj kredit platiti, svi znate da morate kredit platiti, imao kruva ne imao, kad dođe datum 15-20 ja moram tamo odnijet te pare", poručili su poljoprivrednici.

Gradski menadžer i za to krivi skupštinsku većinu. Kaže sredstava će biti kada oni pristanu na kreditno zaduženje i rebalans budžeta. Gdje je njihovih 1,3 miliona žele da znaju poljoprivrednici. 

"Kresojević: Što ne pitate skupštinu grada što ne usvoji ovo što tražim? Poljoprivrednici: Usvojeno je, isplatite vi nama ovo naše. Kresojević: Je l' usvojeno ovo? To vas ne interesuje, ne interesuje vas kako se puni budžet je l' vas ne interesuje? Poljoprivrednici: Nemojte biti takav. Kresojević: Šta je problem? 

Na vrijeme je usvojena odluka o subvencijama, gdje su pare, pitao je i predsjednik Gradske skupštine? I to nije jedini problem. Tu je i rušenje "Krajiške kuće" koja je poljoprivrednicima bila ogroman izvor prihoda. Gradski menadžer priznaje da ni za to nije postojala dozvola. 

"Nije potrebna građevinska dozvola. (Znači može rušiti bilo ko u gradu šta god želi?) Ne može, ne može", kaže Bojan Kresojević, menadžer grada Banjaluka. 

Neko ko se naziva gradskim menadžerom, šta god to bilo i čime god da se ta osoba bavi, ne bi trebalo da ovako napamet lupa i zaboravi da je i izgradnja kružnog toka kod Kastela počela bez građevinske dozvole pa je retroaktivno nabavljana nakon što su radovi zaustavljeni. A ako se ne zaustavi bahato ponašanje i laganje poljoprivrednika, oni će na novi protest. Ako ne dobiju pare, blokiraće centar grada u novogodišnjoj noći pa neka onda kojekakvi menadžeri i savjetnici objašnjavaju Banjalučanima i gostima zašto su na novogodišnjem protestu umjesto dočeku.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli (R)

    '''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom' otkriće vam čari turizma i gastronomije širom Republike Srpske i odvešće vas na poznata, manje poznata, pa čak i sasvim nepoznata mjesta.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Na ivici terena (R)

    ''Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević i u novoj sezoni emisije 'Na ivici terena' upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.