U dvorištu Gimnazije

U Banjaluci izvedena pokazna vježba: Kako postupiti u slučaju zemljotresa

  • 27.10.2023. 11:15

U Banjaluci je danas izvedena metodsko-pokazna vježba spasavanja u slučaju razornog zemljotresa, u organizaciji Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Banjaluka, povodom obilježavanja 54 godine od zemljotresa, koji je ovaj grad pogodio 27. oktobra 1969. godine.

Ova vježba, koja se izvodi u dvorištu banjalučke Gimazije, simbolično je počela u 9.11 časova, kada se dogodio zemljotres.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić naglasio je da i nakon 54 godine treba da biti oprezan i posebno se fokusirati na preventivne aktivnosti.

Babić je rekao novinarima da je tokom vježbe prikazan niz proceduralnih stvari u slučaju zemljotresa.

Cvijić Amulić: Banjaluka mora biti spremna za zemljotrese koji su mogući

Cvijić Amulić: Banjaluka mora biti spremna za zemljotrese koji su mogući

"Ova pokazna vježba pokazuje pravilan put i način kako da se postupi u ovakvim situacijama. Еvidentirali smo da se u školama dolazi do propusta, ukoliko se pravilno ne rade pokazne vježbe, a to smo mogli i da vidimo kada je bio zemljotres u Petrinji", naveo je Babić.

On je dodao da je upravo tada došlo do stvaranja panike, koju je potrebno svesti na minimum.

"Potrebno je da trezveno razmišljamo i evakuišemo naše učenike što prije u takvim situacijama", naglasio je Babić.

On je dodao da će narednih dana ove preventivne aktivnosti biti održane i u banjalučkim vrtićima.

"Nastavićemo sa opremanjem škola svim stvarima koje su potrebne za pravovremeno i preventivno djelovanje u slučaju zemljotresa", dodao je Babić.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović istakla je da su u taktičko-pokaznoj vježbi, izvedenoj sa učenicima banjalučke Gimnazije i pripadnicima Civilne zaštite, učestvovale četiri ekipe banjalučkog Doma zdravlja i Službe hitne medicinske pomoći, te da je priprema za ovu vježbu trajala duži vremenski period.

Mijatović: Sistem gradnje u Banjaluci prilično dobar, građani nemaju razloga za strah

Mijatović: Sistem gradnje u Banjaluci prilično dobar, građani nemaju razloga za strah

"Naše sanitetske ekipe imaju svu neophodnu opremu za zbrinjavanje lica povrijeđenih u masovnim nesrećama", rekla je Todorovićeva.

Ona je dodala da su sve ekipe pokazale spremnost da odreaguju u okolnostima spašavanja i zaštite ljudskih života, ističući da je važno u kontinuitetu raditi na nabavci opreme, edukacijama i drugim mjerama kako bi timovi bili spremni u slučaju potrebe da reaguju na adekvatan način.

Direktor banjalučke Gimnazije Vita Malešević poručila je da se vježba održava u ovoj školi, jer postoji simbolika, te da se učenici Gimnazije svake godine prolaze obuke kako da postupe u slučaju nesreća.

"Svi znamo da je Gimnazija stradala u zemljotresu te 1969. godine i tada su učenici morali da idu u druge škole i druge gradove. Ove godine mi iz Gimnazije pokazujemo da smo spremni da se izvučemo iz najtežih dešavanja", istakla je Maleševićeva.

Oglasile se sirene u Banjaluci

Oglasile se sirene u Banjaluci

Ona je rekla da je pokazna vježba pokazala kako izvući 1.300 đaka i profesora iz objekta škole i kako izvršiti evakuaciju.

U ovoj simulaciji, osim učenika Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Banjaluka i banjalučke Gimnazije, učestvovali su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Republičke uprave civilne zaštite, Helikopterskog servisa Republike Srpske, Doma zdravlja Banjaluka, Gradske organizacije Crvenog krsta i Gorske službe spašavanja Banjaluka.

U znak sjećanja na razorni zemljotres koji je Banjaluku pogodio na današnji dan 1969. godine, danas su se u 9.11 časova oglasile i sirene gradskog sistema za obavještavanje i uzbunjivanje u trajanju od 60 sekundi.

Banjalučani možda neće imati grijanje, ali hoće čista vozila

Banjalučani možda neće imati grijanje, ali hoće čista vozila

Banjaluku je prije 54 godine pogodio katastrofalan zemljotres, koji je iza sebe ostavio pustoš, život je izgubilo 15 ljudi, a 1.117 bilo je lakše ili teže povrijeđeno.

Grad je bio devastiran, a ogromna materijalna šteta bila pričinjena je na 86.000 stambenih jedinica, 266 školskih objekata, 152 zgrade javne uprave i administracije, 146 kulturnih ustanova, 133 zdravstvena objekta i 29 socijalnih ustanova.  

Učenicima pozlilo tokom vježbe u banjalučkoj Gimnaziji

Tokom današnje pokazne vježbe povodom godišnjice zemljotresa šest učenika Gimnazije dobilo je ljekarsku pomoć. Usljed stresa i panike tokom ove vježbe učenicima je pozlilo. Srećom službe hitne pomoći već su bile ovdje te su učenici odmah dobili adekvatnu medicinsku pomoć, pišu Nezavisne godine.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, potvrdila je da je šest učenika ove škole trebalo ljekarsku pomoć.

“Roditelji su obaviješteni, a ovi učenici odvezeni su u Službu hitne pomoći”, kazala je ona, te dodala da nisu doručkovali te da je vjerovatno i to uticalo.

Pratite nas i putem Vibera