Svi nezadovoljni

Da li je ''odzvonilo'' Isacima: Preslagivanje vlasti u FBiH?

  • Izvor: Kliks
  • 01.05.2024. 09:23

Javna je tajna da mnogi koji čine trenutnu koaliciju u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu oduševljeni postupcima i radom federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Rame Isaka. Sve su izraženije indicije da Trojka traži zamjenu, a ključnu ulogu bi mogao odigrati NЕS.

Pored internog nezadovoljstva unutar same Trojke, u Isaka po svemu sudeći nemaju povjerenje ni Amerikanci. Najbolji pokazatelj toga je nedavno saopštenje Ambasade SAD-a u BiH u kojem su ga žestoko kritikovali zbog svečanog dočeka Vahidina Munjića i Mustafe Selmanovića nakon puštanja na slobodu u sklopu akcije "Blek Taj 2".

Tada su naveli kako je šokantno je da je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak proslavio povratak na posao službenika FUP-a koji su uhapšeni i koji se nalaze pod istragom za teška krivična d‌jela.

Ramo Isak u Srebrenicu poveo i bricu: Građani ogorčeni zbog ''dobrog provoda''

Ramo Isak u Srebrenicu poveo i bricu: Građani ogorčeni zbog ''dobrog provoda''

Jedna od indicija da se NЕS približava Trojci je bilo "odazivanje" na skup političkih predstavnika Bošnjaka koje je organizovao lider NiP-a Еlmedin Konaković.

Iako su sve opozicione stranke odbile prisustvovati ovom skupu, na njemu su se pojavili predsjednik kantonalnog odbora NЕS-a Mustafa Ružnić, kao i poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Jasmin Еmrić.

Nove ratnohuškačke poruke iz FBiH, Isak: Moji sinovi će sa mnom na prvu liniju!

Nove ratnohuškačke poruke iz FBiH, Isak: Moji sinovi će sa mnom na prvu liniju!

Smjena Vlade USK je još jedna stavka koja bi mogla biti presudna pri preslagivanju vlasti. U decembru prošle godine je vlada koju je predvodio upravo Mustafa Ružnić smijenjena, a premijersku poziciju je dobio Nijaz Hušić (SDA). Takođe, u tom kontekstu treba uzeti u obzir i poziciju vlasti u USK te način da li bi NЕS i to pitanje uslovio pridruživanjem većini u FBiH.

Ukoliko bi se postigao dogovor, broj ruku koji ima NЕS u Predstavničkom domu Federacije BiH bi bio dovoljan da se izglasa nova vlada. Pet zastupnika koje ima NЕS bi mogli nadoknaditi glasove Arnela Isaka i Kenana Uzunovića, i eventualno tri zastupnika HDZ 1990.

Ramu Isaka oštro kritikovala ambasada SAD

Ramu Isaka oštro kritikovala ambasada SAD

U slučaju smjene Isaka potrebna je isključivo potvrda Predsjednika FBiH, u ovom slučaju Lidije Bradare (HDZ). Saglasnost potpredsjednika bi bila potrebna prilikom imenovanja novog ministra.

Hipotetički ukoliko jedan potpredsjednik ne bi dao odobrenje u prvom i drugom krugu glasanja u trećem bi mogao biti preglasan. U tom slučaju mogao bi iskoristi pravo veta za koje bi mu bilo potrebno 14 ruku (od mogućih 23) u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, no nije za očekivati da bi bilo koji od dva potpredsjednika, Refik Lendo (SDA) ili Igor Stojanović (SDP), opstruirali imenovanje novog ministra.

Ramo Isak i dva sina u posjetu Srebrenici otišli sa pet službenih vozila

Ramo Isak i dva sina u posjetu Srebrenici otišli sa pet službenih vozila

Matematika je jasna, da li će doći do preslagivanja Vlade BiH zavisi od više faktora, ali sve bi moglo biti poznato veoma brzo, jer po svemu sudeći Isaci su vladajućima "preko glave".

(Kliks)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Biznis klub

    '‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.