"Priču o paradžematima u BiH nije izmislila Srpska"

Dodik: Policija FBiH ne smije da uđe u neka sela gdje su jake islamističke grupe!

  • 29.11.2023. 16:29

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se zna da i danas policija Federacije BiH /FBiH/ ne smije da uđe u neka sela u kojima postoje jake islamističke grupe, te istakao da priču o paradžematima u BiH nije izmislila Srpska.

Dodik smatra da je cilj iznošenja tvrdnji ministra odbrane Zukana Heleza da postoje paravojni kampovi na teritoriji Srpske da umanji značaj priče o paradžematima, te podsjetio da je Obavještajno bezbjednosna agencija /OBA/ BiH prije nekoliko godina rekla da ima 3.500 "spavača" raspoređenih u paradžematima.

On je upitao šta nije istina u izvještaju Republike Srpske u kojem se navodi da je registrovano više od 100 paradžemata na teritoriji BiH.

"Sa druge strane, ni OBA ni ЕUFOR za izvjšetaj iz Republike Srpske nisu odgovorili negativno", rekao je novinarima u Banjaluci Dodik i ukazao da su opovrgnute tvrdnje ministra odbrane Zukana Heleza da postoje paravojni kampovi na teritoriji Srpske.

Dodik je rekao da je plan da prijedlog o smjeni Heleza bude pokrenut u parlamentu BiH i da ide kroz parlamentarnu proceduru.

"Republika Srpska je spremna da prikaže sve ono je pokriće za izvještaje koje je ranije predstavila i da pokaže koliko Helez nije u pravu. Što se tiče nas iz Republike Srpske, naš odnos prema njemu je nula i nijedan njegov prijedlog neće biti uzet u razmatranje, niti će biti donesena nijedna odluka na njegov prijedlog. Ako hoće stagnaciju u Ministarstvu odbrane, neka imaju, mi nemamo nijedan problem", rekao je Dodik.

Dodik je dodao i da razumije lidera SDP-a BiH Nermina Nikšića što podržava Heleza, jer ga je i predložio na mjesto ministra u Savjetu ministara.

On je napomenuo Nikšić može politički stvari da drži, ali da je SNSD htio da u parlamentarnoj proceduri pokrene smjenu Heleza.

"Znamo da ovo neće proći, jer uvijek kada je riječ o muslimanima, obijedinjeni su i to neće podržati ni SDA, iako mislimo da ga treba smijeniti. Helez je višestoruko osuđivan za nasilje što svi znaju, a nisam ga ja predložio za ministra, nego Nikšić koji će braniti sve ovo", kaže Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska neće odustati već će argumentovano pokazati koliko Helez nije upravu.

"Neće se donijeti nikakva odluka na njegov prijedlog, jer je on za nas nula. Tu smo jasni, kao i o paradžematima koje pokriva Islamska zajednica predvođena poglavaroma Huseinom Kvazovićem. Neka tuže za ovo, jer se sve ovdje želi tužiti", poručio je Dodik.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je ranije da su nadležni republički organi registrovali više od 100 paradžemata na teritoriji BiH.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez saslušan je ranije pred Tužilaštvom BiH u svojstvu svjedoka povodom njegovih izjava o navodnom postojanju vojnih kampova za obuku u Republici Srpskoj, a Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su inicijativu za njegovu smjenu sa funkcije ministra.

U Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji /OBA/ BiH rekli su da ne postoje ni kampovi niti bilo kakve paravojne formacije u BiH, uz napomenu da su o tome proslijedili informaciju predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto.

I Еufor je saopštio da mu nisu dostavljeni dokazi ili informacije koje bi potvrdile prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova u BiH.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.