Osvrt Republičkog centra za istraživanje rata

"Dolaskom islamističkog pokreta Alije Izetbegovića na vlast antisemitizam sve vidljiviji"

  • Izvor: ATV
  • 05.11.2023. 13:07

Devedesetih godina antisemitski napadi propagirani od ekstremnih muslimanskih klerika i sličnih ekstremističkih medijskih ličnosti postaju sve češći i vidljiviji u BiH, a nakon što je islamistički politički pokret Alije Izetbegovića došao na vlast, bilo je neizbježno da se latentne struje antisemitizma ponovo pojave u bh društvu.

Ovo se konstatuje u osvrtu Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica na krizu u Gazi i ponovnu pojavu antisemitizma u BiH.

U periodu nakon 1995. godine, sarajevska džamija kralja Fahda, nekada opisivana kao "košnica aktivnosti Al-kaide", postala je epicentar bosanskog islamističkog ekstremističkog pokreta, navodi se u osvrtu.

Bošnjaci ne smiruju ratnohuškačke tonove: Okupljanje

Bošnjaci ne smiruju ratnohuškačke tonove: Okupljanje "za mir" uznemirilo Kotor Varoš

Njemački novinar koji je posjetio ovu džamiju piše o hutbi (propovijedi) koju je održao glavni imam džamije, jedan od Izetbegovićevih ratnih komandanata, Nezim Halilović Muderis: 

''Uništenje Izraela najavljuje se bujicom riječi. 'Cionistički teroristi', grmi imam sa zastakljenog minbera u dnu džamije. 'Životinje u ljudskom obliku' pretvorile su pojas Gaze u 'koncentracioni logor', a to označava 'početak kraja' jevrejske pseudo-države. Više od 4.000 vjernika sluša vjersku službu u džamiji kralja Fada, nazvanoj po pokojnom monarhu Saudijske Arabije, kralju Fadu Bin Abd al-Asisu al Saudu. Žene sjede odvojeno, zaklonjene u lijevom krilu zgrade. To je dan hutbe, velike propovijedi koja se održava petkom, a grad u kom je imam predvidio smrt Izraela nalazi se na nekih 2.000 kilometara (1.240 milja) sjeverozapadno od Gaze. To je grad u srcu Еvrope: Sarajevo", naglašava se u osvrtu.

U sličnom tonu, dodaje se, Muharem Štulanović, dekan Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću, promoviše sljedeće stavove: "Postoje tri važna spoljnopolitička faktora koja igraju ulogu u kreiranju budućnosti - Amerika, Jevreji i Šiti. Što se tiče Amerike, sve je poznato. To je jedan od glavnih neprijatelja muslimana i islama u svijetu. Dalje, Jevreji su neprijatelji islama i to broj jedan.

I neće doći Sudnji dan, to je u vjerodostojnom hadisu i to je istina, dok ih muslimani potpuno ne pobijede. Neće nastupiti Sudnji dan, završetak ovog svijeta, dok muslimani ne povedu sveopšti boj protiv Jevreja, pa će u toj bici Jevreji biti toliko poraženi da će ih muslimani pobiti. Oni će se tako razbježati da će se kriti za svako drvo i za svaki kamen. I svako drvo i svaki kamen će govoriti: 'O, Muslime, Robe Božiji, evo ga Jevrej, sakrio se iza mene, dođi pa ga ubij'".

Košarac uporedio Šmita sa Gargamelom: Federalni Štrumpfovi se igraju s njim

Košarac uporedio Šmita sa Gargamelom: Federalni Štrumpfovi se igraju s njim

Republički centar u svom osvrtu podsjeća da je "možda najglasnije antisemitsko glasilo u BiH u poslijeratnom periodu bio časopis "Saf" (Saff), koji su izdavali bivši pripadnici jedinice bosanske Al-kaide, odreda Еl-Mudžahedin, koji je bio u sastavu armije bosanskih muslimana".

Tokom postdejtonskog perioda, dodaje se, "Saf" je objavljivao članke u kojima je tvrdio da su "fašizam = pederluk", "pederluk = terorizam" i "pederi su očevi pedofila".

"Tipični stavovi i argumentacija koje se mogu naći u časopisu 'Saf' su sljedeći:

'Amerikancima su važni pederi, a ne muslimani, jer pedere niko ne smije da bije, a muslimane bije i sama Amerika... nacisti, cionisti i pederi su pravi majstori da od sebe naprave žrtvu kad ih niko ne dira. Tako je Hitler zapalio Rajhstag pa optužio Jevreje. Tako su cionisti priredili 11. septembar, pa optužili muslimane. Tako pederi počesto izudaraju sami sebe, pa optuže druge... Ne zaboravimo, pederizam je totalitarna ideologija, spremna na manipulaciju, na korupciju, laž i nasilje, a time spremna i na terorizam kao oblik borbe za nametanje svoga pogleda na svijet", navodi se u tekstu.

Nuždić: Bićemo na raspolaganju organima Srpske u slučaju podnošenja tužbe

Nuždić: Bićemo na raspolaganju organima Srpske u slučaju podnošenja tužbe

Urednici časopisa "Saf", dodaje se, često pominju "terorističku državu Izrael" i promovišu brojne oblike poricanja holokausta, a jedan od najistaknutijih kolumnista ovog časopisa, Fatmir Alispahić, osudio je činjenicu da se u Bosni ne mogu dobiti navodne "zapadnjačke studije" u kojima bi čitaoci mogli saznati da u poslijeratnoj Еvropi nisu pronađene značajnije količine pepela, dok bi se "od šest miliona kremiranih Jevreja stvorilo bar jedno brdo šljake".

"Alispahić takođe smatra da je u tim studijama pokazano da je tek 300.000 Jevreja stradalo tokom Drugog svjetskog rata, i to od posljedica tifusa. Alispahić, dalje, kaže da 'Jevreji preko medijske industrije holokausta, a posebno filma, drže svijet u obmani o svome stradalništvu, kako bi abolirali cionistički imperijalizam i zločine'.

Urednici Saf-a takođe često pokušavaju da uspostave veze između cionizma i pokreta za prava homoseksualaca. Navedeni Alispahić, na primjer, autor je članka 'Pederizam - rat protiv boga i čovjeka', u kom postavlja pitanje: 'Da li se radi o zavjereničkom planu za smanjenje stanovništva na planeti, ili o cionističkom projektu koji ide za globalnim uništavanjem kulture porodice, kako bi sačuvana jevrejska porodica ostala uporište novim vladarima svijeta?'", navodi se u osvrtu.

Nelegalni Šmit želi razgovor sa legalnim srpskim članom Predsjedništva BiH

Nelegalni Šmit želi razgovor sa legalnim srpskim članom Predsjedništva BiH

Ova gledišta, naglašava se, nisu tvrdnje izolovanih ludaka u društvu bosanskih muslimana, nego se čini da su opšteprihvaćena.

Organizacija koja se naziva "Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike" proglasila je Fatmira Alispahića 2004. godine za "ličnost godine". Alispahić je i član savjeta "međunarodnog ekspertskog tima" za takozvani "Institut za istraživanje genocida, Kanada".

Kompletan osvrt Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zličina i traženje nestalih lica dostupan je na OVOM LINKU.

Pratite nas i putem Vibera