Осврт Републичког центра за истраживање рата

"Доласком исламистичког покрета Алије Изетбеговића на власт антисемитизам све видљивији"

  • Извор: АТВ
  • 05.11.2023. 13:07

Деведесетих година антисемитски напади пропагирани од екстремних муслиманских клерика и сличних екстремистичких медијских личности постају све чешћи и видљивији у БиХ, а након што је исламистички политички покрет Алије Изетбеговића дошао на власт, било је неизбјежно да се латентне струје антисемитизма поново појаве у бх друштву.

Ово се констатује у осврту Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица на кризу у Гази и поновну појаву антисемитизма у БиХ.

У периоду након 1995. године, сарајевска џамија краља Фахда, некада описивана као "кошница активности Ал-каиде", постала је епицентар босанског исламистичког екстремистичког покрета, наводи се у осврту.

Бошњаци не смирују ратнохушкачке тонове: Окупљање

Бошњаци не смирују ратнохушкачке тонове: Окупљање "за мир" узнемирило Котор Варош

Њемачки новинар који је посјетио ову џамију пише о хутби (проповиједи) коју је одржао главни имам џамије, један од Изетбеговићевих ратних команданата, Незим Халиловић Мудерис: 

''Уништење Израела најављује се бујицом ријечи. 'Ционистички терористи', грми имам са застакљеног минбера у дну џамије. 'Животиње у људском облику' претвориле су појас Газе у 'концентрациони логор', а то означава 'почетак краја' јеврејске псеудо-државе. Више од 4.000 вјерника слуша вјерску службу у џамији краља Фада, названој по покојном монарху Саудијске Арабије, краљу Фаду Бин Абд ал-Асису ал Сауду. Жене сједе одвојено, заклоњене у лијевом крилу зграде. То је дан хутбе, велике проповиједи која се одржава петком, а град у ком је имам предвидио смрт Израела налази се на неких 2.000 километара (1.240 миља) сјеверозападно од Газе. То је град у срцу Европе: Сарајево", наглашава се у осврту.

У сличном тону, додаје се, Мухарем Штулановић, декан Исламско-педагошког факултета у Бихаћу, промовише сљедеће ставове: "Постоје три важна спољнополитичка фактора која играју улогу у креирању будућности - Америка, Јевреји и Шити. Што се тиче Америке, све је познато. То је један од главних непријатеља муслимана и ислама у свијету. Даље, Јевреји су непријатељи ислама и то број један.

И неће доћи Судњи дан, то је у вјеродостојном хадису и то је истина, док их муслимани потпуно не побиједе. Неће наступити Судњи дан, завршетак овог свијета, док муслимани не поведу свеопшти бој против Јевреја, па ће у тој бици Јевреји бити толико поражени да ће их муслимани побити. Они ће се тако разбјежати да ће се крити за свако дрво и за сваки камен. И свако дрво и сваки камен ће говорити: 'О, Муслиме, Робе Божији, ево га Јевреј, сакрио се иза мене, дођи па га убиј'".

Кошарац упоредио Шмита са Гаргамелом: Федерални Штрумпфови се играју с њим

Кошарац упоредио Шмита са Гаргамелом: Федерални Штрумпфови се играју с њим

Републички центар у свом осврту подсјећа да је "можда најгласније антисемитско гласило у БиХ у послијератном периоду био часопис "Саф" (Saff), који су издавали бивши припадници јединице босанске Ал-каиде, одреда Ел-Муџахедин, који је био у саставу армије босанских муслимана".

Током постдејтонског периода, додаје се, "Саф" је објављивао чланке у којима је тврдио да су "фашизам = педерлук", "педерлук = тероризам" и "педери су очеви педофила".

"Типични ставови и аргументација које се могу наћи у часопису 'Саф' су сљедећи:

'Американцима су важни педери, а не муслимани, јер педере нико не смије да бије, а муслимане бије и сама Америка... нацисти, ционисти и педери су прави мајстори да од себе направе жртву кад их нико не дира. Тако је Хитлер запалио Рајхстаг па оптужио Јевреје. Тако су ционисти приредили 11. септембар, па оптужили муслимане. Тако педери почесто изударају сами себе, па оптуже друге... Не заборавимо, педеризам је тоталитарна идеологија, спремна на манипулацију, на корупцију, лаж и насиље, а тиме спремна и на тероризам као облик борбе за наметање свога погледа на свијет", наводи се у тексту.

Нуждић: Бићемо на располагању органима Српске у случају подношења тужбе

Нуждић: Бићемо на располагању органима Српске у случају подношења тужбе

Уредници часописа "Саф", додаје се, често помињу "терористичку државу Израел" и промовишу бројне облике порицања холокауста, а један од најистакнутијих колумниста овог часописа, Фатмир Алиспахић, осудио је чињеницу да се у Босни не могу добити наводне "западњачке студије" у којима би читаоци могли сазнати да у послијератној Европи нису пронађене значајније количине пепела, док би се "од шест милиона кремираних Јевреја створило бар једно брдо шљаке".

"Алиспахић такође сматра да је у тим студијама показано да је тек 300.000 Јевреја страдало током Другог свјетског рата, и то од посљедица тифуса. Алиспахић, даље, каже да 'Јевреји преко медијске индустрије холокауста, а посебно филма, држе свијет у обмани о своме страдалништву, како би аболирали ционистички империјализам и злочине'.

Уредници Саф-a такође често покушавају да успоставе везе између ционизма и покрета за права хомосексуалаца. Наведени Алиспахић, на примјер, аутор је чланка 'Педеризам - рат против бога и човјека', у ком поставља питање: 'Да ли се ради о завјереничком плану за смањење становништва на планети, или о ционистичком пројекту који иде за глобалним уништавањем културе породице, како би сачувана јеврејска породица остала упориште новим владарима свијета?'", наводи се у осврту.

Нелегални Шмит жели разговор са легалним српским чланом Предсједништва БиХ

Нелегални Шмит жели разговор са легалним српским чланом Предсједништва БиХ

Ова гледишта, наглашава се, нису тврдње изолованих лудака у друштву босанских муслимана, него се чини да су општеприхваћена.

Организација која се назива "Конгрес Бошњака Сјеверне Америке" прогласила је Фатмира Алиспахића 2004. године за "личност године". Алиспахић је и члан савјета "међународног експертског тима" за такозвани "Институт за истраживање геноцида, Канада".

Комплетан осврт Републичког центра за истраживање рата, ратних зличина и тражење несталих лица доступан је на ОВОМ ЛИНКУ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:30 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм