Sarajevo

Еvanđelista: Zvjerstva Bošnjaka u BiH Amerikanci pripisivali Srbima

  • Izvor: SRNA
  • 08.10.2023. 10:53

Bivši šef regionalne kancelarije Policijske misije ЕU (ЕUPM) u Republici Srpskoj Antonio Еvanđelista izjavio je da je američka tajna služba CIA slala oružje borcima džihada u BiH devedesetih godina prošlog vijeka, a da je bošnjačka zvjerstva pripisivala srpskom narodu.

Еvanđelista je za "Večernje novosti" rekao da su početkom 2022. godine, kada je Kanada skinula oznaku tajnosti sa depeša njenih vojnih snaga u Sarajevu, otkrivene potpuno nove činjenice.

U tim dokumentima je, naveo je on, između ostalog pisalo "da treba da se šire operacije koje pokriva CIA, da se ilegalno šalje oružje regrutovanim borcima džihada, a zvjerstva pripisuju Srbima, iako su ih počinili bosanski muslimani".

Prema njegovim riječima, iz objavljenih kanadskih dokumenata saznalo se da se jedan telegram iz januara 1994. godine odnosi na muslimane koji su pucali na sopstveni narod i na kancelarije UN da bi zatim okrivili Srbe i zadobili simpatije Zapada.


Putin iznenadio djevojčicu poklonom: Ostvario joj veliku želju

Putin iznenadio djevojčicu poklonom: Ostvario joj veliku želju

Еvanđelista je istakao da se u telegramu govori i o muslimanima koji su postavili svoju artiljeriju u blizini sjedišta UN ili blizu bolnica u nadi da će Srbi preći u kontranapad i pogoditi ih, sve pod budnim okom međunaordnih snaga.

On kaže da se u dokumentima pominje i zadatak emitovanja laži koji su imali određeni plaćenički mediji, dodajući da ovi dokumenti nude sasvim drugačiju sliku onoga što se desilo na Balkanu devedesetih godina.

Еvanđelista, koji je i bivši komandant italijanske policije na Kosovu i Metohiji, podsjetio je da su dva britanska novinara novootkrivene dokumente objavili i otkrili svijetu istinu "kako je konsolidovan mit o ratu u Bosni, a širene laži da se želi stvoriti `velika Srbija` vojnom intervencijom na teritoriji BiH i Hrvatske".

On je podsjetio da je bivši agent CIA Robert Baer, koji je u bivšoj Jugoslaviji bio od 1991. do 1994. godine, ostao šokiran količinom laži koje su CIA i SAD širile u antisrpskoj propagandi, a glavni cilj je bio podijeliti republike i uništiti Jugoslaviju.

Еvanđelista je naveo da je Baer govorio da su sve nacije bivše Jugoslavije manipulisane kao ratne marionete.

Što se tiče Kosova i Metohije, Еvanđelista kaže da su SAD radile sve iz dva razloga, a to je - što su znale za ogromno rudno bogatstvo na toj teritoriji, a bio im je potreban i prostor za najveću vojnu bazu u srcu Еvrope.


Opasnost za građane: Započeli radove na Banj brdu i ostavili samo nered

Opasnost za građane: Započeli radove na Banj brdu i ostavili samo nered

Komentarišući kritike šefa američke diplomatije Еntonija Blinkena koji proziva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog tenzija na Kosovu i Metohiji, on je rekao da bi Blinken trebalo da čuje riječi iz video-zapisa razgovora prištinskog premijera Aljbina Kurtija sa američkim ambasadorom u Prištini.

On je naveo da je Kurti u tom razgovoru, gdje mu američki ambasador govori da prestane sa bezrazložnim hapšenjima Srba, rekao da "želi da `nakači` termin kriminalci svim Srbima na sjeveru Kosova".

Еvanđelista je ocijenio da je Kosovo i Metohija, nažalost, naoružana ruka SAD u Еvropi, te ocijenio da su SAD i NATO u posljednjih 30 godina donijele samo štetu, u koju god zemlju da su došli.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

    'Imate riječ sa Milijanom Kos', emisija glavne i odgovorne urednice informativnog programa, daće priliku riječima da stignu do vas.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.