Сарајево

Еванђелиста: Звјерства Бошњака у БиХ Американци приписивали Србима

  • Извор: СРНА
  • 08.10.2023. 10:53

Бивши шеф регионалне канцеларије Полицијске мисије ЕУ (ЕУПМ) у Републици Српској Антонио Еванђелиста изјавио је да је америчка тајна служба ЦИА слала оружје борцима џихада у БиХ деведесетих година прошлог вијека, а да је бошњачка звјерства приписивала српском народу.

Еванђелиста је за "Вечерње новости" рекао да су почетком 2022. године, када је Канада скинула ознаку тајности са депеша њених војних снага у Сарајеву, откривене потпуно нове чињенице.

У тим документима је, навео је он, између осталог писало "да треба да се шире операције које покрива ЦИА, да се илегално шаље оружје регрутованим борцима џихада, а звјерства приписују Србима, иако су их починили босански муслимани".

Према његовим ријечима, из објављених канадских докумената сазнало се да се један телеграм из јануара 1994. године односи на муслимане који су пуцали на сопствени народ и на канцеларије УН да би затим окривили Србе и задобили симпатије Запада.


Путин изненадио дјевојчицу поклоном: Остварио јој велику жељу

Путин изненадио дјевојчицу поклоном: Остварио јој велику жељу

Еванђелиста је истакао да се у телеграму говори и о муслиманима који су поставили своју артиљерију у близини сједишта УН или близу болница у нади да ће Срби прећи у контранапад и погодити их, све под будним оком међунаордних снага.

Он каже да се у документима помиње и задатак емитовања лажи који су имали одређени плаћенички медији, додајући да ови документи нуде сасвим другачију слику онога што се десило на Балкану деведесетих година.

Еванђелиста, који је и бивши командант италијанске полиције на Косову и Метохији, подсјетио је да су два британска новинара новооткривене документе објавили и открили свијету истину "како је консолидован мит о рату у Босни, а ширене лажи да се жели створити `велика Србија` војном интервенцијом на територији БиХ и Хрватске".

Он је подсјетио да је бивши агент ЦИА Роберт Баер, који је у бившој Југославији био од 1991. до 1994. године, остао шокиран количином лажи које су ЦИА и САД шириле у антисрпској пропаганди, а главни циљ је био подијелити републике и уништити Југославију.

Еванђелиста је навео да је Баер говорио да су све нације бивше Југославије манипулисане као ратне марионете.

Што се тиче Косова и Метохије, Еванђелиста каже да су САД радиле све из два разлога, а то је - што су знале за огромно рудно богатство на тој територији, а био им је потребан и простор за највећу војну базу у срцу Европе.


Опасност за грађане: Започели радове на Бањ брду и оставили само неред

Опасност за грађане: Започели радове на Бањ брду и оставили само неред

Коментаришући критике шефа америчке дипломатије Ентонија Блинкена који прозива предсједника Србије Александра Вучића због тензија на Косову и Метохији, он је рекао да би Блинкен требало да чује ријечи из видео-записа разговора приштинског премијера Аљбина Куртија са америчким амбасадором у Приштини.

Он је навео да је Курти у том разговору, гдје му амерички амбасадор говори да престане са безразложним хапшењима Срба, рекао да "жели да `накачи` термин криминалци свим Србима на сјеверу Косова".

Еванђелиста је оцијенио да је Косово и Метохија, нажалост, наоружана рука САД у Европи, те оцијенио да су САД и НАТО у посљедњих 30 година донијеле само штету, у коју год земљу да су дошли.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм