Komisija za odlučivanje o sukobu interesa

Kovačević: Na sjednici Komisije pričali o Dodiku mimo procedure

  • Izvor: SRNA
  • 20.02.2024. 16:31

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik radi ozbiljan posao u interesu građana koji su ga birali, rekao je član Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je rekao nakon sjednice Komisije da je na današnjoj sjednici Dodik pomenut mimo svake procedure i da je sve što je o njemu rečeno bilo populistički, sa jasnim političkim motivima.

"Iscrpili smo kompletan dnevni red i onda je neko rekao - imamo još jedan slučaj koji se zove Milorad Dodik. Ako postoji bilo šta što je sporno kada je riječ o Dodiku, onda postoji procedura kao i za sve ostale funkcionere sa nivoa BiH", rekao je Kovačević novinarima.

On je naveo da sve što je potrebno ispitati i za šta je Komisija nadležna treba staviti na dnevni red, a ne na način na koji je danas to urađeno kada je riječ o Dodiku.

Kovačević: BiH će ostati dejtonska i asimetrična ili je neće ni biti

Kovačević: BiH će ostati dejtonska i asimetrična ili je neće ni biti

"Svi smo se usaglasili da je ovo danas pogrešan način i da treba da se radi na način koji je primjeren", poručio je Kovačević.

Odgovarajući na pitanje da li je potrebno ispitati sukob interesa u vezi sa tim da je direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) Draško Milinović bio i predsjednik Teniskog saveza Republike Srpske, Kovačević je rekao da ne misli da ne treba utvrđivati sukob interesa.

"Zakon je potpuno jasan. Draško Milinović se kao direktor RAK-a, istovremeno, predsjednik Teniskog saveza Republike Srpske, nalazi u sukobu interesa. To je zakon jasno utvrdio i nemam pravo da kažem da on nije u sukobu interesa", rekao je Kovačević.

On je dodao da je na sjednici i utvrđeno da Milinović jeste u sukobu interesa, ali da smatra da je loše rješenje da imenovana lica ne mogu biti predsjednici sportskih saveza.

Kovačević: Ambasada SAD nema nikakve veze sa evropskim putem BiH

Kovačević: Ambasada SAD nema nikakve veze sa evropskim putem BiH

"Nije dobro da svi mi koji smo izabrana ili imenovana lica ne možemo biti predsjednici sportskih saveza ili udruženja građana od društvenog značaja. To nije dobro rješenje, ali je trenutno tako", pojasnio je Kovačević.

Kovačević je dodao da je Milinoviću na teret stavljeno to da je Teniski savez Srpske, čiji je on predsjednik, dobio određena sredstva od Vlade Republike Srpske, te da je poznato da su ta sredstva odmah utrošena za izgradnju teniskog kompleksa Republike Srpske i za organizaciju turnira "Srpska open", najznačajnijeg sportskog događaja u BiH od njenog nastanka 1995. godine.

"To je turnir na kojem je učestvovao najbolji teniser svih vremena i mnogi drugi uspješni teniseri. Od toga veliku korist imaju i stanovnici Banjaluke i stanovnici Republike Srpske, pa i BiH“, istakao je Kovačević.

On je ponovio da je sukob interesa utvrđen, ali da je kazna koja je bila predložena od 50 odsto od plate na šest mjeseci neprimjerena jer ne postoje tačni i precizni kriterijumi.

Kovačević: Srpska za evropski put, ali nikada nećemo odustati od odlaska stranih sudija

Kovačević: Srpska za evropski put, ali nikada nećemo odustati od odlaska stranih sudija

Kovačević, koji je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda, rekao je da već duže vrijeme postoji podrška SNSD-a da se usvoji zakon o sprečavanju sukobu interesa u institucijama BiH.

"Mogu da se usvajaju samo zakonska rješenja koja se tiču isključivo institucija BiH", poručio je Kovačević.

Kovačević je istakao da je i stav Еvropske komisije da je potrebno usvojiti zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, kako bi se otvorili pristupni pregovori BiH sa ЕU.

"Što se nas tiče bilo je već dogovoreno. Naša argumentacija je zasnovana na Ustavu i ustavnom poretku. Ovdje je na sastanku stranaka koje čine vlast na nivou BiH dogovoreno da se usvoji zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, a kasnije smo dobili neke druge zahtjeve iz stranaka `trojke`", pojasnio je Kovačević i dodao da to neće dobiti podršku.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:10 Еmisija: Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.