List piše

"Politiko": Еvropski lideri spremni da odobre početak pregovora sa BiH

  • Izvor: SRNA
  • 20.03.2024. 11:21

Еvropski lideri spremni su da daju zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa BiH, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je imao uvid list "Politiko".

U tekstu se navode i uslovi za početak pregovora, uz napomenu da sljedeći dio procesa može da se dogodi tek kada se naprave relevantni koraci postavljeni u preporuci Еvropske komisije iz 12. oktobra 2022. godine, što znači da BiH mora da napreduje u ispunjavanju postavljenih uslova prije nego što bude moguće učlanjenje u ЕU.

Ambasadori ЕU će danas razgovarati o nacrtu dokumenta, a evropski lideri će to učiniti sutra. Nekoliko diplomata izrazilo je optimizam kada se radi o mogućnosti da lideri usvoje dokument.

Kovačević: Što je BiH bliža ЕU, dalje je od lažnog visokog predstavnika

Kovačević: Što je BiH bliža ЕU, dalje je od lažnog visokog predstavnika

Prema pisanju "Politika", diplomata iz jedne zemlje, koja je prvobitno bila skeptična u vezi sa napretkom BiH, anonimno je rekao da je ključan drugi dio paragrafa.

"Sve reforme koje smo usaglasili zaista treba da se sprovedu prije nego što se sljedeći korak može dogoditi za BiH", naveo je diplomata.

Nekoliko evropskih zemalja je pred sutrašnji samit lidera ЕU pozvalo da se "prati preporuka Еvropske komisije za BiH".

Čović: Šmit histeriše i udara šakom od sto na sastancima

Čović: Šmit histeriše i udara šakom od sto na sastancima

Prema tekstu pisma koje je "Politiko" ranije objavio, Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija naglasile su da ЕU treba da "iskoristi zamah i trenutnu mogućnost".

ЕU je dodijelila BiH status kandidata u decembru 2022. godine. Еvropska komisija predložila je prošle sedmice da se započnu formalni pristupni pregovori sa BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?