Лист пише

"Политико": Европски лидери спремни да одобре почетак преговора са БиХ

  • Извор: СРНА
  • 20.03.2024. 11:21

Европски лидери спремни су да дају зелено свјетло за отварање приступних преговора са БиХ, наводи се у нацрту документа у који је имао увид лист "Политико".

У тексту се наводе и услови за почетак преговора, уз напомену да сљедећи дио процеса може да се догоди тек када се направе релевантни кораци постављени у препоруци Европске комисије из 12. октобра 2022. године, што значи да БиХ мора да напредује у испуњавању постављених услова прије него што буде могуће учлањење у ЕУ.

Амбасадори ЕУ ће данас разговарати о нацрту документа, а европски лидери ће то учинити сутра. Неколико дипломата изразило је оптимизам када се ради о могућности да лидери усвоје документ.

Ковачевић: Што је БиХ ближа ЕУ, даље је од лажног високог представника

Ковачевић: Што је БиХ ближа ЕУ, даље је од лажног високог представника

Према писању "Политика", дипломата из једне земље, која је првобитно била скептична у вези са напретком БиХ, анонимно је рекао да је кључан други дио параграфа.

"Све реформе које смо усагласили заиста треба да се спроведу прије него што се сљедећи корак може догодити за БиХ", навео је дипломата.

Неколико европских земаља је пред сутрашњи самит лидера ЕУ позвало да се "прати препорука Европске комисије за БиХ".

Човић: Шмит хистерише и удара шаком од сто на састанцима

Човић: Шмит хистерише и удара шаком од сто на састанцима

Према тексту писма које је "Политико" раније објавио, Аустрија, Хрватска, Чешка, Грчка, Италија, Словачка и Словенија нагласиле су да ЕУ треба да "искористи замах и тренутну могућност".

ЕУ је додијелила БиХ статус кандидата у децембру 2022. године. Европска комисија предложила је прошле седмице да се започну формални приступни преговори са БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.