Radovan Kovačević

"Procesom protiv Dodika i Lukića žele da ponize Srpsku, ali neće uspjeti“

  • Izvor: RTRS
  • 13.02.2024. 10:14

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da je cilj procesa protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, da se ponizi Republika Srpska i Dodik ukloni iz političkog života kako bi se lakše obračunali sa Srpskom.

"Nema tu ni suda ni pravde, ovdje se ne radi o optužnici koja je dio pravnog sistema BiH već izmišljotini jednog stranca koji je ušetao u BiH i rekao da će ovdje da vedri i oblači. Kada je vidio da ne može tako sa Republikom Srpskom i predsjednikom Dodikom, onda je napisao da će svako ko ne sluša njega i ne povinuje se njegovim glupostima ići u zatvor i da će mu se suditi“, rekao je Kovačević za RTRS.

Govoreći o početku suđenja Lukiću, Kovačević je rekao da će se danas u Sudu BiH čitati optužnica protiv čovjeka koji nikada nije prekršio zakon niti učinio bilo kakav prekršaj.

"Danas će da mu sude jer je poštovao zakone i institucije, na prvom mjestu predsjednika Republike Srpske i Narodnu skupštinu Srpske“, rekao je on.

Kovačević je naveo da isto tako sude predsjedniku kojeg godinama bezuspješno pokušavaju da kriminalizuju, a kako im, kako kaže, ta farsa nije uspjela pribjegli su procesuiranju Dodika na osnovu odluke koju je nametnuo neizabrani stranac.

U Švedskoj uhapšen Dedo Odobašić

U Švedskoj uhapšen Dedo Odobašić

"Ovo je potpuni cirkus čiji je cilj da se ponizi Republika Srpska i da se pokaže da nije snažna, ali sve ovo je čini snažnijom, jer narodna volja postaje sve jača. Ponavljam - sudite Republici Srpskoj, presudićete BiH“, naglasio je Kovačević.

Kada je riječ o novom sudiji u postupcima protiv Dodika i Lukića, Seni Uzunović, Kovačević je rekao da je ona postavljena sa jednim zadatkom - da se razračuna i obračuna sa Republikom Srpskom, Dodikom i Lukićem i da se Dodik isključi iz političkog života BiH.

"Ovo se ne dešava nigdje u svijetu. Kada je Mirsad Strika izabran za sudiju u postupku protiv Dodika i Lukića, znalo se kada ide u penziju, ali su ga izabrali jer im je odgovarao. Očigledno je da su u međuvremenu od njega nešto tražili i da on nije bio spreman to da učini i da je ekspresno smijenjen, a na njegovo mjesto doveden je kadar SDA“, naveo je on.

Kovačević kaže da u FBiH vide Dodika kao prijetnju opstanku BiH, jer on ne vodi politiku u interesu bilo kojeg stranca, ambasade ili strane države, već autentičnu politiku u interesu Republike Srpske i svih građana.

"Dodiku se sada sudi zbog toga što je poštovao Ustav i izvršavao svoju ustavnu obavezu“, rekao je on.

Kada je riječ o bezbjednosti predsjednika Srpske u Sarajevu, Kovačević je rekao da ne treba dovoditi u pitanje informacije bezbjednosnog sektora.

"Kada ljudi iz bezbjednosnog sektora kažu da postoji opasnost i indicije da je neko ugrožen nema razloga da se u to sumnja. Vjerujemo procjenama naših bezbjednosnih struktura, ali znamo da je policija Republike Srpske obučena, sposobna i kadra da zašititi sve štićene ličnosti, na prvom mjestu predsjednika Srpske“, istakao je Kovačević.

Govoreći o sastanku partnera u vlasti na nivou BiH, Kovačević je rekao da je ključno da se u BiH vode razgovori između predstavnika nosilaca suvereniteta, a to su tri naroda i dva entiteta.

Zaplijenjeno 600 grama droge, uhapšene tri osobe

Zaplijenjeno 600 grama droge, uhapšene tri osobe

Poručio je da predstavnici Republike Srpske ne pristaju na nametnuta rješenja i pritiske stranaca.

"Pokušavamo da razgovaramo i pronađemo rješenja sa partnerima. Često se dešava da se na sastancima uspijemo dogovoriti i sat vremena poslije zbog pritiska stranaca i opozicije iz Sarajeva predstavnici "Trojke" odustanu od tih dogovora. Dogovorimo rješenje i onda se javi američki ambasador (Majkl Marfi) da kaže da je to nedopustivo. Ko je on? Jeste ambasador, želimo saradnju sa njim kao i sa ostalim ambasadorima i uvažavamo snagu SAD, ali on nije taj koji bi trebalo da kreira rješenja ovdje, već mi, jer mi ovdje živimo“, istakao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da su jedina održiva rješenja ona koja dogovore predstavnici tri naroda i dva entiteta i da van toga ne postoji nijedno rješenje dobro za BiH.

Pratite nas i putem Vibera