Радован Ковачевић

"Процесом против Додика и Лукића желе да понизе Српску, али неће успјети“

  • Извор: РТРС
  • 13.02.2024. 10:14

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је циљ процеса против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића, да се понизи Република Српска и Додик уклони из политичког живота како би се лакше обрачунали са Српском.

"Нема ту ни суда ни правде, овдје се не ради о оптужници која је дио правног система БиХ већ измишљотини једног странца који је ушетао у БиХ и рекао да ће овдје да ведри и облачи. Када је видио да не може тако са Републиком Српском и предсједником Додиком, онда је написао да ће свако ко не слуша њега и не повинује се његовим глупостима ићи у затвор и да ће му се судити“, рекао је Ковачевић за РТРС.

Говорећи о почетку суђења Лукићу, Ковачевић је рекао да ће се данас у Суду БиХ читати оптужница против човјека који никада није прекршио закон нити учинио било какав прекршај.

"Данас ће да му суде јер је поштовао законе и институције, на првом мјесту предсједника Републике Српске и Народну скупштину Српске“, рекао је он.

Ковачевић је навео да исто тако суде предсједнику којег годинама безуспјешно покушавају да криминализују, а како им, како каже, та фарса није успјела прибјегли су процесуирању Додика на основу одлуке коју је наметнуо неизабрани странац.

У Шведској ухапшен Дедо Одобашић

У Шведској ухапшен Дедо Одобашић

"Ово је потпуни циркус чији је циљ да се понизи Република Српска и да се покаже да није снажна, али све ово је чини снажнијом, јер народна воља постаје све јача. Понављам - судите Републици Српској, пресудићете БиХ“, нагласио је Ковачевић.

Када је ријеч о новом судији у поступцима против Додика и Лукића, Сени Узуновић, Ковачевић је рекао да је она постављена са једним задатком - да се разрачуна и обрачуна са Републиком Српском, Додиком и Лукићем и да се Додик искључи из политичког живота БиХ.

"Ово се не дешава нигдје у свијету. Када је Мирсад Стрика изабран за судију у поступку против Додика и Лукића, знало се када иде у пензију, али су га изабрали јер им је одговарао. Очигледно је да су у међувремену од њега нешто тражили и да он није био спреман то да учини и да је експресно смијењен, а на његово мјесто доведен је кадар СДА“, навео је он.

Ковачевић каже да у ФБиХ виде Додика као пријетњу опстанку БиХ, јер он не води политику у интересу било којег странца, амбасаде или стране државе, већ аутентичну политику у интересу Републике Српске и свих грађана.

"Додику се сада суди због тога што је поштовао Устав и извршавао своју уставну обавезу“, рекао је он.

Када је ријеч о безбједности предсједника Српске у Сарајеву, Ковачевић је рекао да не треба доводити у питање информације безбједносног сектора.

"Када људи из безбједносног сектора кажу да постоји опасност и индиције да је неко угрожен нема разлога да се у то сумња. Вјерујемо процјенама наших безбједносних структура, али знамо да је полиција Републике Српске обучена, способна и кадра да зашитити све штићене личности, на првом мјесту предсједника Српске“, истакао је Ковачевић.

Говорећи о састанку партнера у власти на нивоу БиХ, Ковачевић је рекао да је кључно да се у БиХ воде разговори између представника носилаца суверенитета, а то су три народа и два ентитета.

Заплијењено 600 грама дроге, ухапшене три особе

Заплијењено 600 грама дроге, ухапшене три особе

Поручио је да представници Републике Српске не пристају на наметнута рјешења и притиске странаца.

"Покушавамо да разговарамо и пронађемо рјешења са партнерима. Често се дешава да се на састанцима успијемо договорити и сат времена послије због притиска странаца и опозиције из Сарајева представници "Тројке" одустану од тих договора. Договоримо рјешење и онда се јави амерички амбасадор (Мајкл Марфи) да каже да је то недопустиво. Ко је он? Јесте амбасадор, желимо сарадњу са њим као и са осталим амбасадорима и уважавамо снагу САД, али он није тај који би требало да креира рјешења овдје, већ ми, јер ми овдје живимо“, истакао је Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да су једина одржива рјешења она која договоре представници три народа и два ентитета и да ван тога не постоји ниједно рјешење добро за БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.