Postao još disfunkcionalniji

Ustavni sud ostao bez sudija iz Republike Srpske

  • Izvor: ATV
  • 02.01.2024. 19:10

Krnji Ustavni sud BiH postao je još disfunkcionalniji nego u prethodnom periodu odlaskom jedinog sudije iz Republike Srpske. Time je definitivno izgubio i svoj legitimitet.

Do 2026 godine ostaće bez svih domaćih sudija koji bi trebali da odu u penziju, a to znači da ova institucija ostaje u rukama stranih sudija. Time će se kaže Marko Romić samo nastaviti pravni teror a poveća će se i nelegitimnost bilo koje odluke. 

„Ono čega se ja pribojavam da će svojim preširokim i antiustavnim tumačenjem samog ustava još mnogo negativnih odluka da dođe ove godine iz Ustavnog suda kojim će pokušati da se stvori atmosfera straha netrpeljivosti a na koncu i pravne nesigurnosti“, izjavio je Marko Romić,  savjetnik predsjednika Republike Srpske. 

Od danas Ustavni sud ne bi smio da donosi bilo kakve odluke, jasan je Milorad Kojić. On se i ranije ponašao kao ustavotvorac kroz preglasavanje uz pomoć stranih i dvoje bošnjačkih sudija. Odavno je izašao iz okvira u kojem je trebalo da bude, a to je da tumači usklađenost zakona sa ustavnom.

„Konstitutivnost koja je neophodna, a i na kraju krajeva je rečeno da se iz Srpske bira dvoje sudija, sada apsolutno ne postoji i on nema osnova za svoj rad. To i jeste problem, jer se dala mogućnost Ustavnim sudu da  sam kroz svoja pravila uređuje svoj rad, a mi mislimo da je to pitanje koje treba biti zakonom uređeno“, istakao je Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

U punom i pravnom kapacitetu Ustavni sud BiH više ne postoji. Sada je problem sastava Ustavnog suda vrh ledenog brijega brojnih problema u BiH, zbog pokušaja unitarizacije i centralizacije, negiranja srpskog i hrvatskog identiteta u istorijskom  i političkom smislu, kaže profesor Radomir Lukić. 

„Ovde se pokazuje zapravo sva sumanutost rješenja po kome Ustavni sud u cjelosti pravno uređuje svoju ulogu u svojim pravilima a eliminiše bilo kakvu ulogu zakonodavca, odnosno parlamentarne skupštine. Slijedeći tu perverznu pravno političku logiku, sud će sada promijeniti svoja pravila pa će reći da može da radi i sa pet i sa četiri i sa tri sve je dopušteno po ovom shvatanju sudija Ustavnog suda, međutim to nije tako“, smatra Radomir Lukić, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. 

U Srpskoj smatraju da nema smisla imenovati nove sudije koje bi opet bile preglasavane i time davati legitimitet Sudu. Već godinama predlažu da se strane sudije zamijene domaćima, ali iz drugog entiteta i dalje nema volje da se taj dio Dejtonskog sporazuma provede u djelo. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.