Постао још дисфункционалнији

Уставни суд остаo без судија из Републике Српске

  • Извор: АТВ
  • 02.01.2024. 19:10

Крњи Уставни суд БиХ постао је још дисфункционалнији него у претходном периоду одласком јединог судије из Републике Српске. Тиме је дефинитивно изгубио и свој легитимитет.

До 2026 године остаће без свих домаћих судија који би требали да оду у пензију, а то значи да ова институција остаје у рукама страних судија. Тиме ће се каже Марко Ромић само наставити правни терор а повећа ћe се и нелегитимност било које одлуке. 

„Оно чега се ја прибојавам да ће својим прешироким и антиуставним тумачењем самог устава још много негативних одлука да дође ове године из Уставног суда којим ће покушати да се створи атмосфера страха нетрпељивости а на концу и правне несигурности“, изјавио је Марко Ромић,  савјетник предсједника Републике Српске. 

Од данас Уставни суд не би смио да доноси било какве одлуке, јасан је Милорад Којић. Он се и раније понашао као уставотворац кроз прегласавање уз помоћ страних и двоје бошњачких судија. Одавно је изашао из оквира у којем је требало да буде, а то је да тумачи усклађеност закона са уставном.

„Конститутивност која је неопходна, а и на крају крајева је речено да се из Српске бира двоје судија, сада апсолутно не постоји и он нема основа за свој рад. То и јесте проблем, јер се дала могућност Уставним суду да  сам кроз своја правила уређује свој рад, а ми мислимо да је то питање које треба бити законом уређено“, истакао је Милорад Којић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

У пуном и правном капацитету Уставни суд БиХ више не постоји. Сада је проблем састава Уставног суда врх леденог бријега бројних проблема у БиХ, због покушаја унитаризације и централизације, негирања српског и хрватског идентитета у историјском  и политичком смислу, каже професор Радомир Лукић. 

„Овде се показује заправо сва суманутост рјешења по коме Уставни суд у цјелости правно уређује своју улогу у својим правилима а елиминише било какву улогу законодавца, односно парламентарне скупштине. Слиједећи ту перверзну правно политичку логику, суд ће сада промијенити своја правила па ће рећи да може да ради и са пет и са четири и са три све је допуштено по овом схватању судија Уставног суда, међутим то није тако“, сматра Радомир Лукић, професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву. 

У Српској сматрају да нема смисла именовати нове судије које би опет биле прегласаване и тиме давати легитимитет Суду. Већ годинама предлажу да се стране судије замијене домаћима, али из другог ентитета и даље нема воље да се тај дио Дејтонског споразума проведе у дјело. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?