Predrag Ćeranić

"Zakoni važe za sve, Šmitov legitimitet ozbiljno uzdrman"

  • Izvor: SRNA
  • 13.10.2023. 11:02

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić izjavio je Srni da je legitimitet Kristijana Šmita ozbiljno uzdrman, zbog čega je opravdan apel ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića da Šmit mora poštovati institucije BiH i njene zakone, uključujući i one koji se odnose na oružje.

Ćeranić je rekao da kome god da je stalo do toga da BiH bude suverena zemlja, pogotovo nekim političkim strukturama kojima su "puna usta" građanske države, trebalo bi da se zalaže za to da se poštuju njene institucije i da zakoni važe za sve.

"U tom smislu treba posmatrati i apel ministra Nešića da i Šmit i svi drugi moraju poštovati zakone i propise ove zemlje koji, između ostalog, ne dozvoljavaju neovlaštenim licima da unose `duge cijevi`", poručio je Ćeranić, navodeći da je situacija sa Šmitom postala "prava sapunica bez kraja".

Ćeranić je dodao da ga čudi da ozbiljna država kao što je Njemačka, koja je jedan od stubova ЕU, dopušta sebi takvo poniženje da njenog građanina osporava pola jedne države u kojoj je on navodno visoki predstavnik, iako nema legitimitet od Savjeta bezbjednosti.


Dakić: Putevi u Srpskoj u relativno dobrom stanju, u toku nekoliko velikih projekata

Dakić: Putevi u Srpskoj u relativno dobrom stanju, u toku nekoliko velikih projekata

On je naveo da Nešić ima puno pravo što apeluje da institucije BiH rade svoj posao, te da zakoni važe za sve, pri čemu je posebno apostrofiran Šmit.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je juče da je od Granične policije BiH obaviješten da je Šmit lani unio tri "duge cijevi" u BiH, na šta nema pravo prema važećim zakonima koji se odnose na oružje, kao i da je to oružje naknadno vraćeno u Njemačku.

On je rekao da je to propust domaćih bezbjednosnih institucija, posebno Granične policije BiH, te dodao da Šmit prilikom svakog dolaska u BiH treba da najavi Graničnoj policiji svoj boravak ovdje, kao i naoružanu pratnju da bi joj bio odobren ulazak. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.