Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu

Župljanin: Sjećanje na žrtve treba da bude dostojanstveno

  • Izvor: ATV
  • 04.11.2023. 14:57

Dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin kaže za ATV da svako ima pravo da se sjeća i poštuje žrtve, ali da su dešavanja iz Bosanske Krupe i Kotor Varoša nepotrebna jer mogu dodatno usložniti situaciju u BiH.

"Neprihvatljivo je i da se danas, 30 godina nakon rata, čuju ratni pokliči "Tekbir - Alahu Еkbar" uz koje su u toku proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata sječene srpske glave. Ovo ničemu ne doprinosi, zato je s pravom upozoravano svih ovih prethodnih dana i sedmica da se bezbjednosne mjere u BiH moraju pojačati jer nekada iz naizgled dobronamjerne situacije mogu da proisteknu problemi.", kaže Župljanin.

Nešić: SIPA i MUP obaviješteni o skupu sa ratnim zastavama, mir nema cijenu

Nešić: SIPA i MUP obaviješteni o skupu sa ratnim zastavama, mir nema cijenu

On ističe da bi svi u BiH trebalo da se suzdržavaju bilo kakvih skupova i manifestacija koje mogu ugroziti mir.

"Mir je najveća vrijednost koja je stečena Dejtonskim sporazumom i to treba sačuvati na svaki način. Sjećanje na žrtve i događaje treba da bude dostojanstveno i u skladu sa žrtvom koja je bila, ali ne na način da se potpiruju novi sukobi i da se eventualno dolazi u situaciju da dođe i do novih žrtava. Toga moraju biti svjesni u FBiH. Vidimo otkako je krenuo sukob na Bliskom istoku da Republika Srpska nije ničim dolijevala ulje na vatru", kaže Župljanin.

Domaći

Domaći "Hamas" - ovo su slike koje su jutros otišle iz BiH

On napominje da se kroz iskustvo naučilo da uvijek postoji opasnost od neodgovornog pojedinca ili grupe koji bi mogli izazvati nemir.

Okupljanja u FBiH posljednjih dana uznemirila su javnost. Uz ratne poklike, uniforme kao i ratne zastave prodefilovalo se u više gradova zbog sjećanja na bitke u minulom ratu ili na poginule.

Okupljanja za

Okupljanja za "mir" uznemirila Kotor Varoš


Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 Еmisija: Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Priča o ozloglašenom narko bosu, jednom od najopasnijih i krvoločnijih mafijaša.

  • 23:20 Serija: Red Rok (12+)

    Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.