Декан Факултета за безбједност и заштиту

Жупљанин: Сјећање на жртве треба да буде достојанствено

  • Извор: АТВ
  • 04.11.2023. 14:57

Декан Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин каже за АТВ да свако има право да се сјећа и поштује жртве, али да су дешавања из Босанске Крупе и Котор Вароша непотребна јер могу додатно усложнити ситуацију у БиХ.

"Неприхватљиво је и да се данас, 30 година након рата, чују ратни покличи "Текбир - Алаху Екбар" уз које су у току протеклог одбрамбено-отаџбинског рата сјечене српске главе. Ово ничему не доприноси, зато је с правом упозоравано свих ових претходних дана и седмица да се безбједносне мјере у БиХ морају појачати јер некада из наизглед добронамјерне ситуације могу да проистекну проблеми.", каже Жупљанин.

Нешић: СИПА и МУП обавијештени о скупу са ратним заставама, мир нема цијену

Нешић: СИПА и МУП обавијештени о скупу са ратним заставама, мир нема цијену

Он истиче да би сви у БиХ требало да се суздржавају било каквих скупова и манифестација које могу угрозити мир.

"Мир је највећа вриједност која је стечена Дејтонским споразумом и то треба сачувати на сваки начин. Сјећање на жртве и догађаје треба да буде достојанствено и у складу са жртвом која је била, али не на начин да се потпирују нови сукоби и да се евентуално долази у ситуацију да дође и до нових жртава. Тога морају бити свјесни у ФБиХ. Видимо откако је кренуо сукоб на Блиском истоку да Република Српска није ничим долијевала уље на ватру", каже Жупљанин.

Домаћи

Домаћи "Хамас" - ово су слике које су јутрос отишле из БиХ

Он напомиње да се кроз искуство научило да увијек постоји опасност од неодговорног појединца или групе који би могли изазвати немир.

Окупљања у ФБиХ посљедњих дана узнемирила су јавност. Уз ратне поклике, униформе као и ратне заставе продефиловало се у више градова због сјећања на битке у минулом рату или на погинуле.

Окупљања за

Окупљања за "мир" узнемирила Котор Варош


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)