Ključ

Kod krava u BiH utvrđena bruceloza, zaražen i vlasnik

  • Izvor: Nezavisne
  • 27.10.2023. 19:50

Osam muznih grla na jednoj farmi u Ključu danas je trebalo biti eutanazovano nakon što je potvrđena bruceloza kod krava. Takođe, zaraza je službeno utvrđena i kod jednog od vlasnika farme. Informaciju je potvrdio i Еnis Sabljaković, šef službe za zdravstvenu zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede Unsko-sanskog kantona.

"Rješavamo upravo taj problem, još uvijek čekamo dokumentaciju kako bismo utvrdili kako je došlo do zaraze, je li bila kupoprodaja ili nešto drugo. Nadležna veterinarska stanica će danas izvršiti eutanaziju", rekao je Sabljaković.

Prema informacijama izvora, za koje nema službene potvrde, vlasnici farme su kupili neregistrovano govedo od starije žene, pa se sumnja da je upravo ono bilo nosilac zaraze. Sabljaković je potvrdio da ovo nije jedinstven slučaj i da godišnje utvrde brucelozu na više farmi ovaca.

Krave često borave na ispaši s ovcama, pa se bolest brzo raširi. Еrmin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK, kaže kako godišnje zabilježe oko 4-5 slučajeva bruceloze kod krava, ali da je ovo maksimum da je na jednoj farmi ustanovljena zaraza kod osam grla.

"Nama je obaveza da jednom godišnje radimo laboratorijske analize, među kojima je i dijagnostičko ispitivanje na brucelozu, svi farmeri koji se ozbiljno bave proizvodnjom to rade. Ovce se malo otimaju kontrolama, jer ni veterinari ne mogu sustići stada koja idu na ispašu", kaže Veladžić.

Dodao je kako se često događa i da vlasnici ne rade analize na kompletnom stadu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: