MUP Republike Srpske

Kolika je kazna ako palite korov i drugi otpad na nepropisan način?

  • Izvor: ATV
  • 06.04.2024. 12:15

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da prilikom obavljanja radova na uređenju svojih imanja, spaljivanja korova i drugog gorivog materijala, budu oprezni, kako bi se izbjegle štetne posljedice i nastupila šteta.

Samo u periodu od 30. marta do 5. aprila ove godine na području Republike Srpske evidentirano je 45 požara na otvorenom, a opožarene površine su nerijetko zauzimale velike površine i prelazile u šumske požare, ističu u MUP-u Republike Srpske.

„Vikend će prema vremenskim prognozama biti izrazito topao i vjetrovit, što pogoduje razvoju i bržem širenju požara. Uzroci požara u većini slučajeva nekontrolisano paljenje vatre na otvorenom prostoru u svrhu paljenja stare trave i korova“, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Novi sudar automobila i motora u Banjaluci

Novi sudar automobila i motora u Banjaluci

Dalje navode da sva lica koja pale vatru na otvorenom, dužna su istu držati pod nadzorom, te ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo eventualno raznošenje i pojava nekontrolisanog gorenja i požara, a posebno u blizini šumskih kompleksa i zasada. 

Zakonom o zaštiti od požara kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara (član 18, tačka 10.) zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre. 

Za fizička lica koja pale korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i nepreduzimanja svih neophodnih radnji u cilju sprečavanja širenja vatre, propisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM. 

Preminuo muškarac koji je ubio ženu u Zagrebu

Preminuo muškarac koji je ubio ženu u Zagrebu

„Podsjećamo građane, da je u slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno da odmah o tome obavijeste vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112“, napominju u MUP-u.

Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da se pridržavaju zakonskih odredbi, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice. 

Ministarstvo će u narednom periodu u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi i pričinila materijalnu štetu.

Pratite nas i putem Vibera