МУП Републике Српске

Колика је казна ако палите коров и други отпад на непрописан начин?

  • Извор: АТВ
  • 06.04.2024. 12:15

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да приликом обављања радова на уређењу својих имања, спаљивања корова и другог горивог материјала, буду опрезни, како би се избјегле штетне посљедице и наступила штета.

Само у периоду од 30. марта до 5. априла ове године на подручју Републике Српске евидентирано је 45 пожара на отвореном, а опожарене површине су неријетко заузимале велике површине и прелазиле у шумске пожаре, истичу у МУП-у Републике Српске.

„Викенд ће према временским прогнозама бити изразито топао и вјетровит, што погодује развоју и бржем ширењу пожара. Узроци пожара у већини случајева неконтролисано паљење ватре на отвореном простору у сврху паљења старе траве и корова“, саопштено је данас из Министарства унутрашњих послова.

Нови судар аутомобила и мотора у Бањалуци

Нови судар аутомобила и мотора у Бањалуци

Даље наводе да сва лица која пале ватру на отвореном, дужна су исту држати под надзором, те угасити остатке несагорених материја, како би се спријечило евентуално разношење и појава неконтролисаног горења и пожара, а посебно у близини шумских комплекса и засада. 

Законом о заштити од пожара као једна од обавезних мјера заштите пожара (члан 18, тачка 10.) забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре. 

За физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и непредузимања свих неопходних радњи у циљу спречавања ширења ватре, прописана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ. 

Преминуо мушкарац који је убио жену у Загребу

Преминуо мушкарац који је убио жену у Загребу

„Подсјећамо грађане, да је у случају неконтролисаног ширења ватре потребно да одмах о томе обавијесте ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112“, напомињу у МУП-у.

Грађани, пољопривредници и шумски радници позивају се да се придржавају законских одредби, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице. 

Министарство ће у наредном периоду у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи и причинила материјалну штету.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм