Velika Kladuša

Medvjed napravio haos u više mjesta u BiH: Uništio pčelinjake

 • Izvor: Nezavisne
 • 29.04.2023. 08:34

U proteklih nekoliko dana u više naseljenih mjesta nadomak Velike Kladuše uočeno je prisustvo većeg medvjeda koji je u tri navrata uništio više desetina košnica ovdašnjim pčelarima.

U Lovačkom društvu "Srndać" iz Velike Kladuše potvrdili su kako im je prijavljena šteta na pčelinjacima u selima Vidovska i Šumatac, u neposrednoj blizini lovišta kojim gazduju.

Iz ovog udruženja su pozvali mještane da budu oprezni i da prijave kretanje medvjeda ukoliko ga uoče.

Inače, na ovom području veliki broj pčelara drži košnice zbog bogate ispaše koju okolne šume i livade pružaju pčelama.

Oni strahuju od štete, a jedan broj njih već je počeo sa premještanjem košnica na druge lokacije.

S obzirom na to da se medvjedi u potrazi za hranom poslije zimskog sna i višemjesečne hibernacije sve češće spuštaju iz viših planinskih područja u nizine, lovci smatraju kako se i u narednom periodu može očekivati njihovo povećano prisustvo jer se ove godine očekuje bogat urod voća.

Prisustvo medvjeda i šteta koju čine događaju se i u drugim općinama na području Unsko-sanskog kantona, što dokazuje kako se brojno stanje ovih životinja u posljednjih desetak godina značajno povećalo.

Već dugo godina medvjedi su na listi zaštićenih životinja, što je doprinijelo njihovoj značajnoj reprodukciji, ali u posljednje vrijeme sve češće se razmatra i pominje mogućnost da se odobri i ova vrsta lova.

U lovačkim organizacijama ističu kako će u tim planovima broj medvjeda koji će se moći odstrijeliti biti određivan na osnovu procjene njihovog ukupnog brojnog stanja u lovištima.

Tagovi:
 • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Еmisija: Narod priča

  Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.