Ministarstvo zdravlja

"Nesavjesnim radom komisija naknadu roditelj-njegovatelj dobili i neki koji ne trebaju"

  • Izvor: ATV
  • 26.02.2024. 15:17

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske "MeNeRaLi“ Tatjana Spasojević, sa saradnicima, razgovarali su danas o aktuelnim pitanjima ostvarivanja prava iz socijalne i dječije zaštite, a posebno prava na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju, te zajedničnim aktivnostima koje se preduzimaju na unapređenju ove oblasti.

Planirano je da se u toku ove godine uradi analiza svih pojedinačnih prava koja proizilaze iz zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, a na osnovu koje će se doći do određenih prijedloga i rješenja za eventualne izmjene i dopune zakonskih rješenja. Cilj je da se i na taj način dođe do ujednačenosti u postupanju nadležnih organa i veće pravičnosti kod ostvarivanja prava.

"Otkad postoji pravo roditelj-njegovatelj, mnogi naši roditelji su dobili priliku da ga ostvare. Ali nesavjesnim radom određenih komisija, ono je dodijeljeno i nekim korisnicima kojima možda ne pripada po osnovu njihovog stanja. Zato će se u narednom periodu raditi analiza koja će tačno utvrditi potrebe korisnika za određenim pravima, a zajedno ćemo raditi i na poboljšanju postojećih i donošenju novih zakonskih rješenja“, istakla je Tatjana Spasojević.

Ona je ocijenila da je, u saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i udruženja korisnika, urađeno mnogo za korisnike prava iz socijalne i dječije zaštite, uključujući uvođenje prava koja ranije nisu postojala.


Obdukcija pokazala kako je ubijena žena u Tuzli

Obdukcija pokazala kako je ubijena žena u Tuzli

Ministar Šeranić objasnio je da je važno da se u kontekstu sistema socijalne zaštite ne govori o zdravstvenim nalazima osoba sa invaliditetom, već se radi na primjeni Međunarodne klasifikacije funkcionalnosti, a na osnovu koje se može razmišljati i o pojedinačnim pravima.

"Žao mi je što su se desili propusti u radu pojedinih komisija, te se moralo ući i u revizije nekih rješenja, a što je stvorilo određena pitanja u porodicama i javnosti. Ministarstvo će istrajati na jasnom putu da se sistemski nađu najbolja moguća rješenja za korisnike“, rekao je ministar Šeranić, te zahvalio Savezu MeNeRali na višegodišnjem partnerstvu zahvaljujući kojem su u kontinuitetu unapređuje sistem socijalne i dječije zaštite.

Sagovornici su se usaglasili i da je potrebno da se u narednom periodu više razmišlja i o multisektorskoj podršci porodicama, te o uslugama kojima se može unaprijediti kvalitet života djece sa smetnjama u razvoju, a ne samo o novčanim izdvajanjima. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.