Spasoje donio tešku odluku

"Nikad se od toga nisam oporavio": Ispovijest čovjeka koji se kaje što je ženu ostavio u staračkom dom

  • 25.02.2024. 20:57

Spasoje je bio u braku četiri decenije, a onda je morao donijeti odluku da suprugu smjesti u starački dom. Nakon te odluke gorko se pokajao, jer je uvjeren, da je upravo ta odluka ubrzala njen kraj.

Kad na život, bolest, smrt gledamo kao objektivni promatrači, svjesni smo da svakome jednom mora doći kraj. No, kad su u pitanju naši voljeni, nikada za smrt nije pravo vrijeme i svi se mi za nekoga svoga pitamo šta smo mogli učiniti drugačije, bolje, požrtvovanje, ne bi li ih spasili od neizbježnog.

Pita se to i gospodin Spasoje, iako je svjestan da voljenoj supruzi, nakon što se teško razboljela i onemoćala , kod kuće nije mogao pružiti adekvatnu njegu. Pa ipak, ne može oprostiti što ju je dao u starački dom, o čemu je pisao sa velikom tugom u srcu, za portal Moje vrijeme. Time ujedno potvrđuje koliko se čovjeku u dubokoj žalosti teško pomiriti čak i s odlukama donesenim u najboljoj namjeri i bez da je imao drugu mogućnost.

Bolesti su se samo nizale

-Sa suprugom sam proveo neopisivo lijepih 40 godina i iako je bila deset godina starija od mene to nam nikad nije predstavljalo problem. Imali smo tako divan brak da su nam na tome svi zavidjeli. A onda mi se razboljela. Najprije je morala na operaciju oba kuka. Još ni to nije zacijelilo, kad ju je pogodilo nekoliko blažih moždanih udara – ispričao je.

Na kraju je, opisuje, oboljela i od demencije. Počelo je 2017. godine i bolest je jako brzo napredovala.

-Naposlijetku je došlo do toga da je zaboravila da ima djecu, nije im znala imena niti ih je mogla prepoznati. Na kraju je zaboravila čak i mene – otkrio je Spasoje.

Ne oprašta sebi odluku

Dugo je s njihovim kćerkama razmatrao šta im je činiti, vidjeli su da joj kuće više nikako ne mogu pomoći.

 – Kćerke su mi u razgovoru rekle da su suglasne da je odvedemo u starački dom. Uvidjeli smo da je to za nju najbolja opcija. Odveli smo i to je bio najteži dan u mom životu. Nije dobro završilo, jer je ubrzo nakon što smo je tamo ostavili, u 77. godini života, tamo i preminula –  otkrio je.

– To je bio dan kad mu se srušio cijeli svijet. Ja sam to jako teško podnio i nikad se od toga nisam oporavio. I dan-danas žalim tu odluku jer da je ostala kod kuće, sigurno bi nam bila još malo poživjela – zaključio je, a piše Blic.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.