Doboj

Održano takmičenje u lovu ribe varaličarenjem

  • Izvor: ATV
  • 08.10.2023. 20:25

Ušće Lukavice u Bosnu okupilo je ribolovce iz zemalja bivše Jugoslavije na takmičenju varaličarskog tipa. Sa štapovima i torbama punim vještačkih mamaca stigli su s ciljem da upecaju grabnjivice veće od 10 cm. Svaka se precizno mjerila, bodovala a potom vraćala u vodu.

"Najbolja kombinacija da se upeca štuka da s upeca smuđ, koji nosi najveći broj bodova znači da može biti manja riba a nosi veći broj bodova jer se samim tim teže uhvatiti", kaže Zoran Antić, Udruženje sportskih ribolovaca Bosna Doboj. 

Najviše je bilo klena kažu takmičari. Bosna je drugačija od rijeka na koje su navikli, a i visoke temperature  ne nose  velike ulove.

"Bosna je specifična reka puna brzaka dosta plića nego Dunav odakle mi dolazimo, svakako da je zanimljiva", kaže Dejan Dizija, Čikle Apatin. 

"Vrijeme je lijepo možda je čak malo prevruće i puno je ljudi onda je to malo otežano za ribolov ovako je ok, organizacija dobra", kaže Mirko Hanžeković, Koprivnica.

Sport nije jeftin, kažu učesnici.  Preporučuju ga onima koji taže smirenje, mada je nekima i stresan. 

"Svako ko kaže da se odmara na vodi moda prvih 5-6 minuta već kad mu ne radi roba on postaje nervozan“, kaže Vladimir Milojević, rekreativni ribolovci Ćuprija.

"Odricanja puno, ovaj naš sport jako skup puno traži finansija puno vremena slobodnog", kaže Jasmin Subašić, Sisak.

Ono što nosi je nezaboravno druženje. Tako je bilo i na ovom,  po broju učesnika jedinstvenom na našim prostorima, jer je pecalo čak  170 ljubitelja ribolova.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.