Trihinela, salmonela, listerija

Opasne bakterije u mesu, mlijeku i jajima – kupujete li hranu kojoj je istekao rok

  • Izvor: RTS
  • 29.09.2023. 10:04

Da li ste nekada prisustvovali sceni kada nezadovoljan kupac dolazi u prodavnicu da bi vratio proizvod koji, iako mu nije istekao rok, nije za upotrebu?

Istraživali smo koliko ima istine u pričama koje prenose pojedini mediji, da nesavjesni trgovci često, kako ne bi vraćali robu kojoj je istekao rok, brišu datume i stavljaju nove.  

Trihinela u svinjskom mesu, salmonela u mliječnim proizvodima, jajima i piletini. Listerija je, takođe, opasna bakterija koja može da kontaminira svježe proizvode, pogotovo meso, kada im istekne rok trajanja.

Kako prepoznati pokvareno meso

Kako prepoznati pokvareno meso

Spisak se tu ne završava, jer se prilikom kontrola registruju i prisustvo enterobakterije, ešerihije, stafilokoka. Da li razmišljate o ovim opasnim bakterijama kada kupujete meso, jaja ili mliječne proizvode?

Pravila poslovanja trgovina koje prodaju proizvode životinjskog porjekla su jasna, kontrola kvaliteta i rokova, takođe. Prvo, svaka roba kojoj se bliži rok upotrebe mora jasno da se obilježi, a kada rok istekne ukloni sa rafova i iz frižidera.

Nesvakidašnji slučaj u BiH: Ukradeno pileće meso

Nesvakidašnji slučaj u BiH: Ukradeno pileće meso

"Kod proizvoda kojima ističe rok, jasno to obilježimo na pakovanju. Proizvodi kojima je istekao rok automatski se povlače iz prodaje i šalju dalje na otpis, odnosno predaju se ovlašćenim kućama koje dalje postupaju sa proizvodima. Kao sistem, od početka godine, 1.010 tona mlijeka, mliječnih proizvoda, delaktesa i mesa poslali smo na uništenje", kaže pi-ar "Delez Srbije" Milica Popović.

Da ne bi bili na gubitku i uništavali meso i mliječne proizvode neki trgovci ne poštuju propise i služe se prevarom, prenose pojedini mediji.

Kakve su kazne

Navodno, sa mliječnih proizvoda acetonom skidaju datum do koga proizvod može da se konzumira i stavljaju novi, a meso ili zamrzavaju ili peru u raznim rastvorima i opet stavljaju u promet.

Da li meso za kuvanje treba ubaciti u hladnu ili vrelu vodu?

Da li meso za kuvanje treba ubaciti u hladnu ili vrelu vodu?

"Najčešće i najopasnije su salomonele. Ishod je isrpljujuća dijareja, temperatura. Riječ je o pravoj inflamaciji. Dalji tok liječenja je jako komplikovan kod mnogih. Treba biti oprezan i sa prvom pojavom simtoma javiti se ljakaru", ističe Ana Banduka Todorović, nutricionista specijalista javnog zdravlja. 

Ako niste sigurni da meso, jaja ili mliječni proizvodi nisu svježi ili su pokvareni, jer su promijenili boju, postali sluzavi ili imaju čudan miris i ukus, obavezno prijavite inspekciji.

Bizaran slučaj: Krali meso sa stočnog groblja i prodavali butove mrtvih svinja?

Bizaran slučaj: Krali meso sa stočnog groblja i prodavali butove mrtvih svinja?

Prema Zakonu o bezbjednosti hrane propisane su kazne, koje se kreću od 300.000 do tri miliona dinara za pravno lice, a za preduzetnike od 250.000 do pola miliona.

(RTS)

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.