Трихинела, салмонела, листерија

Опасне бактерије у месу, млијеку и јајима – купујете ли храну којој је истекао рок

  • Извор: РТС
  • 29.09.2023. 10:04

Да ли сте некада присуствовали сцени када незадовољан купац долази у продавницу да би вратио производ који, иако му није истекао рок, није за употребу?

Истраживали смо колико има истине у причама које преносе поједини медији, да несавјесни трговци често, како не би враћали робу којој је истекао рок, бришу датуме и стављају нове.  

Трихинела у свињском месу, салмонела у млијечним производима, јајима и пилетини. Листерија је, такође, опасна бактерија која може да контаминира свјеже производе, поготово месо, када им истекне рок трајања.

Kako prepoznati pokvareno meso

Kako prepoznati pokvareno meso

Списак се ту не завршава, јер се приликом контрола региструју и присуство ентеробактерије, ешерихије, стафилокока. Да ли размишљате о овим опасним бактеријама када купујете месо, јаја или млијечне производе?

Правила пословања трговина које продају производе животињског порјекла су јасна, контрола квалитета и рокова, такође. Прво, свака роба којој се ближи рок употребе мора јасно да се обиљежи, а када рок истекне уклони са рафова и из фрижидера.

Nesvakidašnji slučaj u BiH: Ukradeno pileće meso

Nesvakidašnji slučaj u BiH: Ukradeno pileće meso

"Код производа којима истиче рок, јасно то обиљежимо на паковању. Производи којима је истекао рок аутоматски се повлаче из продаје и шаљу даље на отпис, односно предају се овлашћеним кућама које даље поступају са производима. Као систем, од почетка године, 1.010 тона млијека, млијечних производа, делактеса и меса послали смо на уништење", каже пи-ар "Делез Србије" Милица Поповић.

Да не би били на губитку и уништавали месо и млијечне производе неки трговци не поштују прописе и служе се преваром, преносе поједини медији.

Какве су казне

Наводно, са млијечних производа ацетоном скидају датум до кога производ може да се конзумира и стављају нови, а месо или замрзавају или перу у разним растворима и опет стављају у промет.

Da li meso za kuvanje treba ubaciti u hladnu ili vrelu vodu?

Da li meso za kuvanje treba ubaciti u hladnu ili vrelu vodu?

"Најчешће и најопасније су саломонеле. Исход је исрпљујућа дијареја, температура. Ријеч је о правој инфламацији. Даљи ток лијечења је јако компликован код многих. Треба бити опрезан и са првом појавом симтома јавити се љакару", истиче Ана Бандука Тодоровић, нутрициониста специјалиста јавног здравља. 

Ако нисте сигурни да месо, јаја или млијечни производи нису свјежи или су покварени, јер су промијенили боју, постали слузави или имају чудан мирис и укус, обавезно пријавите инспекцији.

Бизаран случај: Kрали месо са сточног гробља и продавали бутове мртвих свиња?

Бизаран случај: Kрали месо са сточног гробља и продавали бутове мртвих свиња?

Према Закону о безбједности хране прописане су казне, које се крећу од 300.000 до три милиона динара за правно лице, а за предузетнике од 250.000 до пола милиона.

(РТС)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм