Predsjednica Udruženja lektora

Savić za ATV jutro: Prijetnja po jezik je nestanak njegovih govornika

  • Izvor: ATV
  • 21.02.2024. 08:53

Međunarodni dan maternjeg jezika ima značaj, ne samo u njegovanju maternjeg jezika, nego po promociji multikulturalnosti i različitih jezika zato što je zapravo i nastao po uzoru na neobilježavanje i ne izučavanje svojih jezika, rekla je u ATV jutru Aleksandra Savić, predsjednica Udruženja lektora Republike Srpske.

Savićeva naglašava da može doći do odumiranja jezika te da neki svjetski jezici nisu uopšte imali mogućnost da se proučavaju.

"I dan danas se neki jezici u Africi i Aziji se uopšte ne izučavaju i deca nemaju pravo da da uopšte uče na svom jeziku, da idu u osnovnu i u srednju školu pa je taj dan više posvećen takvim stvarima", rekla je Savićeva.

Ona je istakla da postoji razlika između maternjeg jezika i standardnog jezika. 

"Standardni jezici su uglavnom vežu se za političke događaje što znači da će sa jedne strane doći do ogromnog usrednjavanja nekih jezika zahvaljujući politici, što imamo slučaj kod nas, sa druge strane doći do izumiranje onih jezika koji nisu koji nemaju svoje rječnike i ne izučavaju se u školama", rekla je Savićeva.

Ona ističe da postoje neki svjetski jezici, kao što su francuski, engleski, italijanski i njemački koji su poklopili sve druge male.

"Oni se dakle izučavaju, oni su standardni jezici, recimo azijskim i afričkim zemljama koje zbog toga djeca ne mogu nemaju prilike da da razvijaju svoj jezik", rekla je Savićeva.

Ona je istakla da se jezik obnavlja govorenjem međusobnom komunikacijom i učenjem svoga jezika u školi, čitanjem i medijima. 

"Takođe, književnost je jedna od najvažnijih stvari za opstanak jezika. Vi ako imate jezik koji je priznat, a nemate kvalitetnu književnost na tom jeziku, on je i dalje politički", rekla je Savićeva.

Ona je istakla da ne postoji nikakva bojazan za srpski jezik.

"Mi u tom lingvističkom smislu naučnom smislu postoje različite čak i među slovenskim bliskim narodima načini čuvanja jezika, recimo engleski jezik koji je poklopio sve druge male jezike se čuva na potpuno liberalan način, taj jezik nema nikakvih maltene striktnih pravila i dopušteno je da vi imate razne verzije engleskog jezika u Indiji, Kini i u nekim evropskim zemljama", rekla je Savićeva.

Ona je istakla da je srpski jezik isto liberalan po tom pitanju.

"Ima ekavicu, ijekavicu, ćirilicu, latinicu, dakle nema isključivanja, a neki nama bliski narodi imaju potpuno drugačiji način čuvanja jezika, zabranjivanje tuđica, smišljanje novih riječi čak iako su one potpuno besmislene, striktnim poštovanjem pravila, a to srpski jezik nema i on spada u liberalnije", rekla je Savićeva.

Ona je istakla da je prijetnja po jezik nestanak njegovih govornika, škola, ne čitanje i ne komuniciranje preko jezika u medijima.

"Vi ako nemate osnovne stubove jezika, on će da nestane", rekla je Savićeva.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: