Предсједница Удружења лектора

Савић за АТВ јутро: Пријетња по језик је нестанак његових говорника

  • Извор: АТВ
  • 21.02.2024. 08:53

Mеђународни дан матерњег језика има значај, не само у његовању матерњег језика, него по промоцији мултикултуралности и различитих језика зато што је заправо и настао по узору на необиљежавање и не изучавање својих језика, рекла је у АТВ јутру Александра Савић, предсједница Удружења лектора Републике Српске.

Савићева наглашава да може доћи до одумирања језика те да неки свјетски језици нису уопште имали могућност да се проучавају.

"И дан данас се неки језици у Африци и Азији се уопште не изучавају и деца немају право да да уопште уче на свом језику, да иду у основну и у средњу школу па је тај дан више посвећен таквим стварима", рекла је Савићева.

Она је истакла да постоји разлика између матерњег језика и стандардног језика. 

"Стандардни језици су углавном вежу се за политичке догађаје што значи да ће са једне стране доћи до огромног усредњавања неких језика захваљујући политици, што имамо случај код нас, са друге стране доћи до изумирање оних језика који нису који немају своје рјечнике и не изучавају се у школама", рекла је Савићева.

Она истиче да постоје неки свјетски језици, као што су француски, енглески, италијански и њемачки који су поклопили све друге мале.

"Они се дакле изучавају, они су стандардни језици, рецимо азијским и афричким земљама које због тога дјеца не могу немају прилике да да развијају свој језик", рекла је Савићева.

Она је истакла да се језик обнавља говорењем међусобном комуникацијом и учењем свога језика у школи, читањем и медијима. 

"Такође, књижевност је једна од најважнијих ствари за опстанак језика. Ви ако имате језик који је признат, а немате квалитетну књижевност на том језику, он је и даље политички", рекла је Савићева.

Она је истакла да не постоји никаква бојазан за српски језик.

"Ми у том лингвистичком смислу научном смислу постоје различите чак и међу словенским блиским народима начини чувања језика, рецимо енглески језик који је поклопио све друге мале језике се чува на потпуно либералан начин, тај језик нема никаквих малтене стриктних правила и допуштено је да ви имате разне верзије енглеског језика у Индији, Кини и у неким европским земљама", рекла је Савићева.

Она је истакла да је српски језик исто либералан по том питању.

"Има екавицу, ијекавицу, ћирилицу, латиницу, дакле нема искључивања, а неки нама блиски народи имају потпуно другачији начин чувања језика, забрањивање туђица, смишљање нових ријечи чак иако су оне потпуно бесмислене, стриктним поштовањем правила, а то српски језик нема и он спада у либералније", рекла је Савићева.

Она је истакла да је пријетња по језик нестанак његових говорника, школа, не читање и не комуницирање преко језика у медијима.

"Ви ако немате основне стубове језика, он ће да нестане", рекла је Савићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)