Potpisan sporazum o saradnji

Šeranić: Važna interdisciplinarna saradnja u zdravstvenoj zaštiti

  • Izvor: SRNA
  • 24.11.2023. 12:50

Predstavnici lokalne vlasti iz Doboja, Dervente, Prnjavora i Teslića potpisali su danas sa direktorima domova zdravlja i centara za socijalni rad sporazume o saradnji za unapređenje pružanja usluga sestrinstva u zajednici.

Tripartitni sporazumi potpisani su u Doboju u okviru Projekta jačanja sestrinstva u BiH koji podržava Vlada Švajcarske.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koji je istakao da ovi sporazumi predviđaju interdisciplinarnu saradnju u okviru socijalne i zdravstvene zaštite, te same lokalne zajednice, a sve u korist najugroženijih građana, odnosno pacijenata.

"Ovo je nastavak kontinuirane aktivnosti koje Ministarstvo sprovodi u promociji zdravlja i prevencije bolesti, ali i rada na interdisciplinarnog uključivanja i drugih aktera u proces pružanja zdravstvene zaštite", rekao je Šeranić novinarima.

Krdo divljih svinja upalo u selo, uplašeni mještani vrištali

Krdo divljih svinja upalo u selo, uplašeni mještani vrištali

On je ocijenio da su ovi sporazumi zalog za budućnost s obzirom na to da se centri za socijalni rad moraju približiti domovima zdravlja i njihove timove usmjeriti na zajednički rad u pružanju zdravstvenih i socijalnih usluga.

"Ono što smo prepoznali je da pojedine usluge nisu ni zdravstvene ni socijalne i ne možemo ih tako ni razdvojiti, već ih moramo sjediniti", rekao je Šeranić.

On je naveo da Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je 15 odsto brige o zdravlju na zdravstvenim sistemima u državi, a 85 odsto na ostalim sektorima u društvu.

Malenoj Nini je potrebna naša pomoć: Pokažimo humanost

Malenoj Nini je potrebna naša pomoć: Pokažimo humanost

Šeranić je dodao da zakon u Srpskoj predviđa ovakva rješenja i veću uključenost lokalnih zajednica u pružanje zdravstvene zaštite građanima.

Prema njegovim riječima, to se radi i kroz realizaciju Projekta jačanja sestrinstva u BiH, na način da se zdravstvena zaštita pruža i u ruralnim sredinama.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš rekao je da je sporazum nastavak aktivnosti koje kroz Projekat jačanja sestrinstva grad realizuje već četiri godine, a provodi kroz timove porodične medicine.

On je naveo da je u okviru ovog projekta grad nedavno obezbijedio i tri vozila.

Đajić s delegacijom iz Kine o usavršavanju ljekara UKC-a u Kini

Đajić s delegacijom iz Kine o usavršavanju ljekara UKC-a u Kini

Tomaš je dodao da, na osnovu podataka centra za socijalni rad, postoji mogućnost mapiranja određenih kategorija građana kojima je potrebna usluga zdravstvene zaštite koju do sada nisu ostvarili.

On je podsjetio da je Gradska uprava u protekle četiri godine uložila dva miliona KM u osnaživanje kapaciteta Doma zdravlja.

Direktor Doma zdravlja Doboj Vladimir Marković rekao je da potpisivanje sporazuma predstavlja formalizaciju dosadašnje saradnje institucija u pružanju usluga primarne zdravstvene zaštite, s ciljem da ona bude pružena i onim kategorijama stanovništva koje do sada ova zdravstvena ustanova nije uspjela da mapira.

Farmeri ne znaju šta će sa ovcama

Farmeri ne znaju šta će sa ovcama

Glavna sestra Multidisciplinarnog centra za prevenciju bolesti dobojskog Doma zdravlja Darja Tadić rekla je da je oko 20 odsto medicinskih sestara i tehničara edukovano za samostalno pružanje zdravstvene usluge na terenu.

Menadžer Projekta jačanja sestrinstva u BiH Еldin Fišeković rekao je da je ovaj sporazum važan, jer je dugoročno zalog za pružanje usluga iz domena sestrinstva u zajednici, odnosno polivalentne patronaže u uslovima koji ne podrazumijevaju dolazak pacijenata u domove zdravlja, već pružanje usluga u kućnim uslovima. 

Pratite nas i putem Vibera