Потписан споразум о сарадњи

Шеранић: Важна интердисциплинарна сарадња у здравственој заштити

  • Извор: СРНА
  • 24.11.2023. 12:50

Представници локалне власти из Добоја, Дервенте, Прњавора и Теслића потписали су данас са директорима домова здравља и центара за социјални рад споразуме о сарадњи за унапређење пружања услуга сестринства у заједници.

Трипартитни споразуми потписани су у Добоју у оквиру Пројекта јачања сестринства у БиХ који подржава Влада Швајцарске.

Потписивању споразума присуствовао је и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, који је истакао да ови споразуми предвиђају интердисциплинарну сарадњу у оквиру социјалне и здравствене заштите, те саме локалне заједнице, а све у корист најугроженијих грађана, односно пацијената.

"Ово је наставак континуиране активности које Министарство спроводи у промоцији здравља и превенције болести, али и рада на интердисциплинарног укључивања и других актера у процес пружања здравствене заштите", рекао је Шеранић новинарима.

Крдо дивљих свиња упало у село, уплашени мјештани вриштали

Крдо дивљих свиња упало у село, уплашени мјештани вриштали

Он је оцијенио да су ови споразуми залог за будућност с обзиром на то да се центри за социјални рад морају приближити домовима здравља и њихове тимове усмјерити на заједнички рад у пружању здравствених и социјалних услуга.

"Оно што смо препознали је да поједине услуге нису ни здравствене ни социјалне и не можемо их тако ни раздвојити, већ их морамо сјединити", рекао је Шеранић.

Он је навео да Свјетска здравствена организација процјењује да је 15 одсто бриге о здрављу на здравственим системима у држави, а 85 одсто на осталим секторима у друштву.

Маленој Нини је потребна наша помоћ: Покажимо хуманост

Маленој Нини је потребна наша помоћ: Покажимо хуманост

Шеранић је додао да закон у Српској предвиђа оваква рјешења и већу укљученост локалних заједница у пружање здравствене заштите грађанима.

Према његовим ријечима, то се ради и кроз реализацију Пројекта јачања сестринства у БиХ, на начин да се здравствена заштита пружа и у руралним срединама.

Начелник Прњавора Дарко Томаш рекао је да је споразум наставак активности које кроз Пројекат јачања сестринства град реализује већ четири године, а проводи кроз тимове породичне медицине.

Он је навео да је у оквиру овог пројекта град недавно обезбиједио и три возила.

Ђајић с делегацијом из Кине о усавршавању љекара УКЦ-а у Кини

Ђајић с делегацијом из Кине о усавршавању љекара УКЦ-а у Кини

Томаш је додао да, на основу података центра за социјални рад, постоји могућност мапирања одређених категорија грађана којима је потребна услуга здравствене заштите коју до сада нису остварили.

Он је подсјетио да је Градска управа у протекле четири године уложила два милиона КМ у оснаживање капацитета Дома здравља.

Директор Дома здравља Добој Владимир Марковић рекао је да потписивање споразума представља формализацију досадашње сарадње институција у пружању услуга примарне здравствене заштите, с циљем да она буде пружена и оним категоријама становништва које до сада ова здравствена установа није успјела да мапира.

Фармери не знају шта ће са овцама

Фармери не знају шта ће са овцама

Главна сестра Мултидисциплинарног центра за превенцију болести добојског Дома здравља Дарја Тадић рекла је да је око 20 одсто медицинских сестара и техничара едуковано за самостално пружање здравствене услуге на терену.

Менаџер Пројекта јачања сестринства у БиХ Елдин Фишековић рекао је да је овај споразум важан, јер је дугорочно залог за пружање услуга из домена сестринства у заједници, односно поливалентне патронаже у условима који не подразумијевају долазак пацијената у домове здравља, већ пружање услуга у кућним условима. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.