Vanredna sjednica Sindikata zdravstva

Sindikat zdravstva zahtijeva povećanje plate, Šeranić: Vlada uvijek otvorena za razgovor

  • Izvor: SRNA
  • 13.02.2024. 16:47

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su vrata Vlade Srpske i resornog ministarstva uvijek otvorena za Sindikat zdravstva i socijalne zaštite, kao i druge reprezentativne sindikate, kada je riječ o razgovorima o povećanju plata, ali i o drugim pitanjima

Resorni ministar je istakao da će tako biti i ubuduće.

"Već smo i započeli razgovore o ovoj temi, razgovaraćemo i dalje i bićemo otvoreni za sve dalje razgovore", izjavio je Šeranić novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovao vanrednoj sjednici Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Šeranić je naglasio da su ga predstavnici ovog sindikata obavijestili da je obezbijeđena redovnost isplate plata i uplate doprinosa u zdravstvu, što je, kako je istakao, veoma važno.

Šeranić: Rok za završetak dobojske bolnice 30. mart

Šeranić: Rok za završetak dobojske bolnice 30. mart

"U posljednjih nekoliko godina uložili smo značajne napore da se to ustali kako bismo razmišljali o određenim poboljšanjima kada je riječ o ekonomsko-socijalnom statusu zdravstvenog radnika", naveo je Šeranić.

On je rekao da je u 2018. godini Vlada Srpske mjesečno izdvajala 24 miliona KM za plate u zdravstvu, a krajem 2023. godine taj iznos je dostigao 41 milion KM, što je godišnje oko 500 miliona KM.

Šeranić je rekao da su zahtjevi Sindikata za povećanjem plate u zdravstvu sasvim legitimni i da to nije ništa neuobičajeno, te naveo da je sa predstavnicima Sindikata razgovarano i o organizaciji i kvalitetu rada.

Petković: Kurti - jedina prijetnja miru

Petković: Kurti - jedina prijetnja miru

"Potrebno je fokusirati se i na ono što pacijent dobije jer je on u centru pažnje i resornog ministarstva i sindikata i svih koji se bave zdravstvom", rekao je Šeranić.

Šeranić smatra da je važan i status radnika u oblasti socijalne zaštite u okviru centara za socijalni rad, s obzirom na to da je mehanizam regulisanja plata drugačiji od onih koji rade u republičkim ustanovama socijalne zaštite.

"Važno je da i tu stvari budu poboljšane i definisane", rekao je Šeranić.

Dodik: Borci pokazali hrabrost i sa ponosom odbranili Republiku Srpsku

Dodik: Borci pokazali hrabrost i sa ponosom odbranili Republiku Srpsku

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Nikola Crnčević rekao je da im je primarni cilj povećanje plata u oblasti zdravstva, te naglasio da zahtijevaju povećanje najniže cijene rada sa sadašnjih 159,5 KM na 175 KM.

"Potrudićemo se da to bude u što skorijem vremenu. Povećanje plata traži oko 5.000 radnika u ovoj oblasti", rekao je Crnčević i dodao da je moguće da njihovi zahtjevi budu ostvareni kroz razgovore i dogovor sa nadležnim institucijama.

Crnčević je naglasio da Sindikat zahtijeva i vraćanje toplog obroka i regresa, pa su podnijeli inicijativu Ustavnom sudu Srpske za ocjenjivanje ustavnosti odluke da se topli obrok i regres posebno iskazuju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: