Ванредна сједница Синдиката здравства

Синдикат здравства захтијева повећање плате, Шеранић: Влада увијек отворена за разговор

  • Извор: СРНА
  • 13.02.2024. 16:47

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да су врата Владе Српске и ресорног министарства увијек отворена за Синдикат здравства и социјалне заштите, као и друге репрезентативне синдикате, када је ријеч о разговорима о повећању плата, али и о другим питањима

Ресорни министар је истакао да ће тако бити и убудуће.

"Већ смо и започели разговоре о овој теми, разговараћемо и даље и бићемо отворени за све даље разговоре", изјавио је Шеранић новинарима у Бањалуци, гдје је присуствовао ванредној сједници Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске.

Шеранић је нагласио да су га представници овог синдиката обавијестили да је обезбијеђена редовност исплате плата и уплате доприноса у здравству, што је, како је истакао, веома важно.

Шеранић: Рок за завршетак добојске болнице 30. март

Шеранић: Рок за завршетак добојске болнице 30. март

"У посљедњих неколико година уложили смо значајне напоре да се то устали како бисмо размишљали о одређеним побољшањима када је ријеч о економско-социјалном статусу здравственог радника", навео је Шеранић.

Он је рекао да је у 2018. години Влада Српске мјесечно издвајала 24 милиона КМ за плате у здравству, а крајем 2023. године тај износ је достигао 41 милион КМ, што је годишње око 500 милиона КМ.

Шеранић је рекао да су захтјеви Синдиката за повећањем плате у здравству сасвим легитимни и да то није ништа неуобичајено, те навео да је са представницима Синдиката разговарано и о организацији и квалитету рада.

Петковић: Курти - једина пријетња миру

Петковић: Курти - једина пријетња миру

"Потребно је фокусирати се и на оно што пацијент добије јер је он у центру пажње и ресорног министарства и синдиката и свих који се баве здравством", рекао је Шеранић.

Шеранић сматра да је важан и статус радника у области социјалне заштите у оквиру центара за социјални рад, с обзиром на то да је механизам регулисања плата другачији од оних који раде у републичким установама социјалне заштите.

"Важно је да и ту ствари буду побољшане и дефинисане", рекао је Шеранић.

Додик: Борци показали храброст и са поносом одбранили Републику Српску

Додик: Борци показали храброст и са поносом одбранили Републику Српску

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Никола Црнчевић рекао је да им је примарни циљ повећање плата у области здравства, те нагласио да захтијевају повећање најниже цијене рада са садашњих 159,5 КМ на 175 КМ.

"Потрудићемо се да то буде у што скоријем времену. Повећање плата тражи око 5.000 радника у овој области", рекао је Црнчевић и додао да је могуће да њихови захтјеви буду остварени кроз разговоре и договор са надлежним институцијама.

Црнчевић је нагласио да Синдикат захтијева и враћање топлог оброка и регреса, па су поднијели иницијативу Уставном суду Српске за оцјењивање уставности одлуке да се топли оброк и регрес посебно исказују.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм