Novoosnovana poljoprivredna zadruga

U Čelincu predstavljen projekat proizvodnje kornišona putem zadruge “Agro Vip” Branešci

  • 06.03.2024. 18:32

Novoosnovana poljoprivredna zadruga “Agro Vip” Branešci predstavila je u Čelincu projekat sadnje krastavaca kornišona. Projekat je predstavljen proizvođačima okolnih lokalnih zajednica a nakon što je njemačka firma “Karl Kine” doskorašnji organizator ove proizvodnje i otkupa napustila BiH.

Program sadnje krastavaca kornišona predstavila je poljoprivredna zadruga “Agro Vip” Branešci u Čelincu. Osim zainteresovanih poljoprivrednika sa područja opštine Čelinac predstavljanju projekta prisustvovali su i zainteresovani proizvođači sa područja okolnih lokalnih zajednica poput Banjaluke i Prnjavora.

Menadžer poljoprivrednog klastera “Krajina”, Miloš Galić, kaže da ovaj klaster teritorijalno obuhvata područje koje će pokrivati poljoprivredna zadruga “Agro Vip” Branešci.

Direktor novoosnovane zadruge, Milanko Bjelobrk, ističe da su njeni osnivači agronomi koji su do nedavno radili u njemačkoj firmi “Karl Kine”, koja je napustila tržište BiH. Dodaje da su u razgovoru sa domaćim proizvođačima, koji su imali želju da nastave posao i saradnju koju su imali sa njemačkom firmom, donijeli odluku o osnivanju zadruge.

„S obzirom na pozitivna dugogodišnja iskustva, zadruga se opredijelila da primarna proizvodnja bude proizvodnja krastavaca kornišona u kooperantskom odnosu. Ovaj vid proizvodnje na ovim prostorima provodi se već duži niz godina, a postizani su zadovoljavajući prinosi i finansijski efekti“, navodi Bjelobrk i dodaje da kompletan proces konstantno prate i vode stručna lica-agronomi, što je kako kaže još jedna velika prednost.

Dodaje i da kooperantima nude iste uslove kao i prethodna firma i da je otkup zagarantovan.

Iako je “Karl Kine” dugogodišnji saradnik i partner poljoprivrednika otišao iz BiH, po svemu sudeći proizvodnja krastavaca kornišona će na radost domaćih proizvođača biti nastavljena što dokazuje i velika zainteresovanost za ovaj projekat.

(K3)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: