Porudžbine su neočekivano pale

Bauk recesije i dalje lebdi nad Njemačkom

  • 06.12.2023. 14:58

Njemačke fabričke porudžbine su neočekivano pale u oktobru, naglašavajući kako proizvodnja u najvećoj evropskoj ekonomiji ostaje zaglavljena u kolotečini.

Najnoviji podaci pokazuju smanjenje tražnje od 3,7 odsto - suprotno prognozama analitičara koji su predviđali rast od 0,2 odsto. 

Pad je izazvan padom porudžbina mašina i opreme od 13,5 odsto koji nije mogao da nadoknadi ni skok od 20,2 odsto novih narudžbina u proizvodnji transportne opreme, uključujući avione, brodove i vozove, saopštio je Zavod za statistiku, a prenosi RT Balkan.

Njemačka gubi veliku fabriku, bez posla 1.500 radnika

Njemačka gubi veliku fabriku, bez posla 1.500 radnika

Podaci pokazuju da se njemačka ekonomija i dalje bori sa posljedicama energetske krize i slabe globalne potražnje, što dodatno opterećuje privredu.

Proizvodnja se smanjila za 0,1 odsto u trećem kvartalu, a ekonomisti predviđaju još jednu kontrakciju iste veličine u tekućem tromjesečju, što će Njemačku postaviti na pravi put da bude jedina velika ekonomija sa recesijom. Budžetski haos u Berlinu nakon šokantne sudske presude rizikuje da dodatno zasjeni oporavak, prenosi "Blumberg".

Nedavna istraživanja ukazuju na stabilizaciju. Poslovni izgledi instituta Ifo prošlog mjeseca dostigli su šestomjesečni maksimum. Anketa među menadžerima nabavke istakla je "značajnu slabost", iako ublažavanje uslova podržava povratak rastu.

Apel iz Njemačke: Ukrajince vratiti kući, samo kod nas ih ima za 10 divizija!

Apel iz Njemačke: Ukrajince vratiti kući, samo kod nas ih ima za 10 divizija!

Kriza se preliva na tržište rada

Slabost Njemačke je počela da se preliva na tržište rada. Nakon što se pokazalo iznenađujuće otpornim, stopa nezaposlenosti je u novembru dostigla maksimum u posljednje dvije i po godine.

"Еkonomski pad ostavlja trag", rekla je Andrea Nahles, šef Federalne agencije za rad.

Zategnuti monetarni uslovi doprinose udaru na privredu. Dok zvaničnici Еvropske centralne banke insistiraju da je još jedno povećanje kamata moguće, značajno usporavanje inflacije u evrozoni navelo je Izabel Šnabel iz ЕCB da još jedan takav potez nazove "malo vjerovatnim". 

Bankrot za bankrotom u Njemačkoj!

Bankrot za bankrotom u Njemačkoj!

Ipak, predsjednik Bundesbanke Joahim Nagel je rekao da rizici od inflacije i dalje postoje i da se čini da je prerano čak i razmišljati o mogućem smanjenju kamatne stope.

Pratite nas i putem Vibera