Поруџбине су неочекивано пале

Баук рецесије и даље лебди над Њемачком

  • 06.12.2023. 14:58

Њемачке фабричке поруџбине су неочекивано пале у октобру, наглашавајући како производња у највећој европској економији остаје заглављена у колотечини.

Најновији подаци показују смањење тражње од 3,7 одсто - супротно прогнозама аналитичара који су предвиђали раст од 0,2 одсто. 

Пад је изазван падом поруџбина машина и опреме од 13,5 одсто који није могао да надокнади ни скок од 20,2 одсто нових наруџбина у производњи транспортне опреме, укључујући авионе, бродове и возове, саопштио је Завод за статистику, а преноси РТ Балкан.

Њемачка губи велику фабрику, без посла 1.500 радника

Њемачка губи велику фабрику, без посла 1.500 радника

Подаци показују да се њемачка економија и даље бори са посљедицама енергетске кризе и слабе глобалне потражње, што додатно оптерећује привреду.

Производња се смањила за 0,1 одсто у трећем кварталу, а економисти предвиђају још једну контракцију исте величине у текућем тромјесечју, што ће Њемачку поставити на прави пут да буде једина велика економија са рецесијом. Буџетски хаос у Берлину након шокантне судске пресуде ризикује да додатно засјени опоравак, преноси "Блумберг".

Недавна истраживања указују на стабилизацију. Пословни изгледи института Ифо прошлог мјесеца достигли су шестомјесечни максимум. Анкета међу менаџерима набавке истакла је "значајну слабост", иако ублажавање услова подржава повратак расту.

Апел из Њемачке: Украјинце вратити кући, само код нас их има за 10 дивизија!

Апел из Њемачке: Украјинце вратити кући, само код нас их има за 10 дивизија!

Криза се прелива на тржиште рада

Слабост Њемачке је почела да се прелива на тржиште рада. Након што се показало изненађујуће отпорним, стопа незапослености је у новембру достигла максимум у посљедње двије и по године.

"Економски пад оставља траг", рекла је Андреа Нахлес, шеф Федералне агенције за рад.

Затегнути монетарни услови доприносе удару на привреду. Док званичници Европске централне банке инсистирају да је још једно повећање камата могуће, значајно успоравање инфлације у еврозони навело је Изабел Шнабел из ЕЦБ да још један такав потез назове "мало вјероватним". 

Банкрот за банкротом у Њемачкој!

Банкрот за банкротом у Њемачкој!

Ипак, предсједник Бундесбанке Јоахим Нагел је рекао да ризици од инфлације и даље постоје и да се чини да је прерано чак и размишљати о могућем смањењу каматне стопе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија