Džozef Bajden novom odlukom napravio veliki problem Еvropi

  • Izvor: B92
  • 02.02.2024. 20:36

Administracija američkog predsjednika novom odlukom, može se slobodno reći, npravila je veliki problem Еvropi, koja bi mogla da osjeti snažne posljedice.

Naime, Amerika obustavom LNG projekata dovode u pitanje energetsku sigurnost u Еvropi.

Američka obustava izdavanja dozvola za nove projekte za izvoz ukapljenog gasa (LNG) mogla bi da ugrozi energetsku sigurnost u Njemačkoj, ali i ostatku Еvrope, upozorili su uvoznici.

Američki predsjednik Džozef Bajden pauzirao je prije nedjelju dana izdavanje dozvola, a ministarstvo energetike najavilo je analizu njihovog uticaja na ekonomiju i okolinu.


LOTO - ovo su brojevi izvučeni u 9. kolu

LOTO - ovo su brojevi izvučeni u 9. kolu

Gasne kompanije i lobističke grupe koje su za odluku saznale nešto prije nego što je objavljena i neuspješno je pokušale zaustaviti, prema dokumentima dostavljenim na uvid "Rojtersu", upozorile su da bi obustava mogla da ugrozi globalnu energetsku sigurnost i nastojanja da se smanji emisija ugljen-dioksida.

SAD je danas najveći snabdjevač Еvrope ukapljenim gasom. Više od 60 odsto izvezenog američkog LNG-a isporučeno je kupcima u Еvropi.

"Planirana analiza bi mogla da ima negativne posljedice po energetsku sigurnost Njemačke i Еvrope u budućnosti, na primjer u obliku povećanja cijena zbog nedovoljne količine (gasa) na tržištu", saopštio je najveći njemački trgovac gasom Uniper.


Anđelković za ATV: Amerikanci su jednom izazvali sukob, sada ga ponovo izazivaju

Anđelković za ATV: Amerikanci su jednom izazvali sukob, sada ga ponovo izazivaju

Zabrinut je i njemački dobavljač SЕFЕ, koji planira da kupuje gas iz fabrike Venture Global LNG Calcasieu Pass 2, ali Bijela kuća obustavila je izdavanje njene dozvole.

Portparol Еvropske komisije rekao je da američka odluka "neće na kratki i na srednji rok uticati" na sigurnost snabdijevanja gasom u ЕU.

Pratite nas i putem Vibera