Џозеф Бајден новом одлуком направио велики проблем Европи

  • Извор: Б92
  • 02.02.2024. 20:36

Администрација америчког предсједника новом одлуком, може се слободно рећи, нправила је велики проблем Европи, која би могла да осјети снажне посљедице.

Наиме, Америка обуставом ЛНГ пројеката доводе у питање енергетску сигурност у Европи.

Америчка обустава издавања дозвола за нове пројекте за извоз укапљеног гаса (ЛНГ) могла би да угрози енергетску сигурност у Њемачкој, али и остатку Европе, упозорили су увозници.

Амерички предсједник Џозеф Бајден паузирао је прије недјељу дана издавање дозвола, а министарство енергетике најавило је анализу њиховог утицаја на економију и околину.


ЛОТО - ово су бројеви извучени у 9. колу

ЛОТО - ово су бројеви извучени у 9. колу

Гасне компаније и лобистичке групе које су за одлуку сазнале нешто прије него што је објављена и неуспјешно је покушале зауставити, према документима достављеним на увид "Ројтерсу", упозориле су да би обустава могла да угрози глобалну енергетску сигурност и настојања да се смањи емисија угљен-диоксида.

САД је данас највећи снабдјевач Европе укапљеним гасом. Више од 60 одсто извезеног америчког ЛНГ-а испоручено је купцима у Европи.

"Планирана анализа би могла да има негативне посљедице по енергетску сигурност Њемачке и Европе у будућности, на примјер у облику повећања цијена због недовољне количине (гаса) на тржишту", саопштио је највећи њемачки трговац гасом Унипер.


Анђелковић за АТВ: Американци су једном изазвали сукоб, сада га поново изазивају

Анђелковић за АТВ: Американци су једном изазвали сукоб, сада га поново изазивају

Забринут је и њемачки добављач СЕФЕ, који планира да купује гас из фабрике Вентуре Глобал ЛНГ Цалцасиеу Пасс 2, али Бијела кућа обуставила је издавање њене дозволе.

Портпарол Европске комисије рекао је да америчка одлука "неће на кратки и на средњи рок утицати" на сигурност снабдијевања гасом у ЕУ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм