Prvi mjesec udaran

Еvo koliko je novca potrebno da biste otvorili kafić u Banjaluci

  • Izvor: Srpskainfo
  • 02.02.2024. 09:27

Mladim ljudima san je otvoriti kafić i pripremiti ga tako da gosti uživaju, a i društvo.

Ali da li je otvaranje kafića jeftina investicija ili je potrebno dosta sredstava za koje ljudi i ne znaju.

Sagovornik Srpskainfo koji je kafić otvorio prije dva mjeseca podijelio je svoje iskustvo.

Pritvoreni Kajganićeva i Lazarević, saopšteni detalji zločina

Pritvoreni Kajganićeva i Lazarević, saopšteni detalji zločina

- Za iznajmljivanje prostora od 30, 40 kvadrata u centru grada potrebno je izdvojiti 1.300 KM, a ako kafić ima baštu, u ovom slučaju je bila u okviru lokala, trenutno se ne plaća opštini, odnosno gradu Banjaluka – priča sagovornik.

Za pripremu lokala i dovršavanje prostora potrebno je krečenje, opremanje, a potom i dodatne sitnice koje takođe koštaju.

- Negdje oko 10.000 KM potrebno je samo za osnovno, bez kirije i ostalih potrebnih detalja, znači samo inventar – dodao je sagovornik. Što se tiče pića i kafa, rekao da se to dobija od firmi odnosno komercijalista sa kojima se sklapa ugovor.

Na pitanje kolika su izdavanja oprema gradu i državi, te koliki je porez za prijavljivanje radnika, kaže da cifra nije mala.

Bajden gubi tlo pod nogama, Amerika na ivici građanskog rata

Bajden gubi tlo pod nogama, Amerika na ivici građanskog rata

- Porez za radnika je otprilike 400 KM, porez za mene kao vlasnika je isto oko 350 – 400 KM i to ide državi – objasnio je sagovornik.

Svaka svirka se plaća opštini 20 KM i to važi za cijeli mjesec. Porez za reklamu koja stoji iznad vrata košta oko 150 KM godišnje.

- Državi takođe ide porez za radnika, vlasnika, a porez od svakog računa iznosi 17 odsto i ide državi – dodao je sagovornik.

Komšije osumnjičenog za ubistvo Kulišića: Majka mu čupa kosu i plače

Komšije osumnjičenog za ubistvo Kulišića: Majka mu čupa kosu i plače

Istakao je kada se skupi svaki papir za otvaranje firme i drugih sitnica, sve to bude oko 500, 600 maraka. Najvažnije je da prođe prvi mjesec koji je udaran i to je sve stvar rizika u koji ulaziš.

- Da bi lokal bio na nuli i da nismo u minusu potrebno je 6.000 KM prometa mjesečno – naglasio je sagovornik Srpskainfo.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: