Podaci za ovu godinu

Njemačka nije uspjela da se izbori sa recesijom

  • 30.10.2023. 18:38

Njemačka ni ljetos nije uspjela da uhvati privredni zamah i potonula je u recesiju.

To je saopštio u ponedeljak savezni zavod za statistiku.

Prema podacima bez sezonskih i inflatornih uticaja, bruto domaći proizvod je od početka jula do kraja septembra bio 0,1 odsto manji nego u trećem kvartalu 2022.

Еkonomisti i vlada sada očekuju da će Njemačka i ovu godinu ostati u minusu i da će oporavak početi tek dogodine.

Od njegovatelja u Njemačkoj do korpara u Šamcu: Ovo je priča o Mari

Od njegovatelja u Njemačkoj do korpara u Šamcu: Ovo je priča o Mari

U prvom kvartalu BDP je još rastao, makar za krhkih 0,1 odsto, a u drugom je stagnirao. Ljetos je popustila privatna potrošnja i to je nad‌jačalo pozitivne impulse iz industrije naoružanja i automobila.

Inflacija, mada popušta, ostaje snažna kočnica privrednom oporavku, navode statističari, jer erodira kupovnu moć potrošača i njihovu volju da troše.

"Uprkos povlačenju inflacije očekujemo spor oporavak privatne potrošnje, jer potrošači su nadalje nepovjerljivi," ocijenili su ekonomisti Dojče banke.

Guzijan za ATV jutro: Darivanjem krvi jedan čovjek može da učestvuje u spasavanju većeg broja ljudi

Guzijan za ATV jutro: Darivanjem krvi jedan čovjek može da učestvuje u spasavanju većeg broja ljudi

Međugodišnja stopa inflacije u septembru je pala na 4,5 odsto, posle 6,1 odsto u avgustu - ali hrana je ponovo poskupila.

Druga važna kočnica su kamate. Naime, centralne banke, pa i evropska, inflaciju suzbijaju hlađenjem tražnje tako što povećavaju kamatu. To diže cijenu kreditima, a potrošnja i ulaganja su koleteralna šteta.

Najveća žrtva velike kamate, koja je pritom stigla uz ogromno poskupljenje materijala, u Njemačkoj je sektor stanogradnje.

Konačno, izvozno orijentisana njemačka privreda trpi i zbog slabosti svjetske ekonomije.

Srpkinja otišla u Njemačku: Tražim dečka sa papirima, samo da ne bude dekica

Srpkinja otišla u Njemačku: Tražim dečka sa papirima, samo da ne bude dekica

Uprkos svemu, raspoloženje u njemačkoj privredi se u oktobru razvedrilo, prvi put od aprila. U važnoj mjesečnoj anketi ekonomskog instituta Ifo, domaće firme su pozitivno ocijenile kako trenutno stanje, tako i poslovne izglede predstojećih mjeseci.

Vodeći ekonomski instituti očekuju da će Njemačka godinu završiti sa recesijom od 0,6 odsto. Početkom godine prognozirali su slab rast od 0,3 procenata. Za 2024. sada prognoziraju rast od 1,3 odsto.

Vlada, pak, očekuje nešto umereniji pad BDP od 0,4 odsto u ovoj godini, dok joj se očekivanja za iduću poklapaju sa procjenama ekonomista.

Građani gluvi na apele: Paljenjem korova izazivaju požare

Građani gluvi na apele: Paljenjem korova izazivaju požare

"Dotakli smo dno ... i sada ide na bolje," rekao je nedavno ministar privrede Robert Habek.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.