Šamac

Obrano i požnjeveno 70 odsto kukuruza i soje

  • 10.10.2023. 15:12

Na području opštine Šamac obrano je 70 odsto kukuruza sa 4.200 hektara zasijane površine, a isto toliko i soje sa 950 hektara zasijane površine.

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac Velibor Đokić izjavio je da će žetva biti završena do 20 oktobra.

"Žetva soje će se lakše i brže izvesti na parcelama ako je urađena defolijacija, tretiranje usjeva hemijskim preparatima koji ubrzavaju sušenje i opadanje lišća", kaže Đokić.

Od sestre na hematologiji do pacijenta: Kako je Banjalučanka pobijedila rak

Od sestre na hematologiji do pacijenta: Kako je Banjalučanka pobijedila rak

On napominje da iako su vremenski uslovi bili nepovoljni, zbog velikih količina padavina prilikom sjetve ovih kultura, prinosi kukuruza i soje su zadovoljavajući.

"Ove godine je niska otkupna cijena kukuruza u odnosu na ranije godine, a cijena repromaterijala je skuplja. Na parcelama u pojedinim mjesnim zajednicama usjevi su uništeni u potpunosti ili djelimično zbog vremenskih nepogoda", kaže Đokić.

MUP čisti svoje redove: Otpušten policajac koji je optužen za krađu 19 pištolja

MUP čisti svoje redove: Otpušten policajac koji je optužen za krađu 19 pištolja

On je podsjetio da je Komisija za procjenu štete koja je nastala u olujnom nevremenu izvršila procjenu štete na poljoprivrednim kulturama i ona iznosi oko 2.130.000 KM, a od navedenog iznosa najviše je štete na kukuruzu.

"Zbog sušnog perioda i nemogućnosti obrade zemljišta nakon berbe kukuruza jesenja sjetva strnih žita će kasniti", kaže Đokić. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: