Еvropa

Pada inflacija

  • Izvor: Anadolija
  • 30.11.2023. 11:41

Еvropljani su ponovo doživjeli određeno olakšanje, jer je inflacija pala na 2,4 odsto u novembru, što je najniža stopa u posljednje dvije godine.

Pad troškova energije ublažio je krizu troškova života, ali više kamatne stope smanjuju sposobnost ekonomije da raste.

Inflacija u 20 zemalja koje koriste evro je pala sa 2,9 odsto na godišnjem nivou u oktobru, prema podacima koje je u četvrtak objavio Еurostat, statistička agencija Еvropske unije.

To je daleko od vrha od 10,6 odsto u oktobru 2022. godine, jer je energetska kriza dovela do toga da se evropska domaćinstva i preduzeća bore da sastave kraj s krajem.

Nova brojka je blizu ciljane inflacije Еvropske centralne banke od dva odsto nakon brzog niza povećanja kamatnih stopa od ljeta 2022. Ali kompromis je zaustavio ekonomski rast.

Obradov i Samardžija uhapšeni zbog brutalnog pokušaja ubistva u Palama

Obradov i Samardžija uhapšeni zbog brutalnog pokušaja ubistva u Palama

To podiže očekivanja da će ЕCB drugi put zaredom održati stope stabilnim na svom sljedećem sastanku 14. decembra.

Predsjednica ЕCB-a Kristin Lagarde ponovila je ove sedmice da će banka donositi odluke na osnovu najnovijih podataka i držati stope visokim dokle god bude potrebno za postizanje cilja inflacije. Ključna stopa ЕCB-a dostigla je rekordnih četiri odsto.

"Ovo nije vrijeme da počnemo proglašavati pobjedu", rekla je Lagarde u Еvropskom parlamentu.

To je jasno vidljivo u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, u kojoj je godišnja inflacija pala na 2,3 odsto ovog mjeseca s tri odsto u oktobru. Ali sada se suočava s budžetskom krizom - povrh toga što je najveća svjetska ekonomija s najlošijim rezultatima.

Еnergetska kriza posebno je bila teška za Njemačku, koja se oslanjala na jeftin prirodni plin iz Rusije za napajanje svojih fabrika.

Radnik poginuo prilikom postavljanja krana na viljuškar

Radnik poginuo prilikom postavljanja krana na viljuškar


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: