Novi Grad

Drljača: Ima dovoljno informacija i podataka za argumentovanu borbu

  • Izvor: SRNA
  • 06.03.2024. 11:33

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je već sada prikupljeno dovoljno informacija i podataka da se može pristupiti argumentovanoj borbi protiv hrvatskog projekta izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Drljača očekuje da će BiH biti spremna da, kada Hrvatska objavi studiju uticaja na životnu sredinu centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora, argumentovano spriječi izgradnju ovog objekta.

On je istakao da su juče prezentovani rezultati istraživanja koje je sprovedeno u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske i Republičkim zavodom za geološka istraživanja, pokazali da je Trgovska gora neadekvatna lokacija za skladištenje otpada.

"Ova istraživanja su značajna s obzirom da za ovo područje nema podataka iz ranijeg perioda. Ukoliko mi nismo imali podatke sigurno ih ni Hrvatska nije imala. Sve to pokazuje da je lokacija odabrana bez naučno utvrđenih činjenica, bez provjere kriterijuma. Znači da je to bila politička odluka", rekao je Drljača Srni.


"Apel nadležnim da ostanu posvećeni cilju da Hrvatska odustane od nuklearnog odlagališta"

On je naglasio da nadležne institucije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH nastavljaju istraživanja.

"Podaci koji su prikupljeni na području Novog Grada pokazuju da se radi o očuvanoj životnoj sredini", rekao je Drljača.

On očekuje da će BiH biti spremna da argumentovano da primjedbe na studiju uticaja koju Hrvatska objavljuje ove godine.

"Praktično kad se objavi studija, kad budemo imali priliku da damo primjedbe to je trenutak kad počinje borba za sprečavanje namjere da na lokaciji Trgovska gora bude izgrađeno skladište radioaktivnog otpada", smatra Drljača.

On je rekao da je po ovom pitanju angažovan Еkspertski tim te da će Pravni tim biti ojačan ekspertima međunarodnih pravnih kancelarija.


Fadil Novalić zatražio pomilovanje

Fadil Novalić zatražio pomilovanje

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: