Нови Град

Дрљача: Има довољно информација и података за аргументовану борбу

  • Извор: СРНА
  • 06.03.2024. 11:33

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је већ сада прикупљено довољно информација и података да се може приступити аргументованој борби против хрватског пројекта изградње одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори.

Дрљача очекује да ће БиХ бити спремна да, када Хрватска објави студију утицаја на животну средину центра за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, аргументовано спријечи изградњу овог објекта.

Он је истакао да су јуче презентовани резултати истраживања које је спроведено у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске и Републичким заводом за геолошка истраживања, показали да је Трговска гора неадекватна локација за складиштење отпада.

"Ова истраживања су значајна с обзиром да за ово подручје нема података из ранијег периода. Уколико ми нисмо имали податке сигурно их ни Хрватска није имала. Све то показује да је локација одабрана без научно утврђених чињеница, без провјере критеријума. Значи да је то била политичка одлука", рекао је Дрљача Срни.


"Апел надлежним да остану посвећени циљу да Хрватска одустане од нуклеарног одлагалишта"

Он је нагласио да надлежне институције у Републици Српској и Федерацији БиХ настављају истраживања.

"Подаци који су прикупљени на подручју Новог Града показују да се ради о очуваној животној средини", рекао је Дрљача.

Он очекује да ће БиХ бити спремна да аргументовано да примједбе на студију утицаја коју Хрватска објављује ове године.

"Практично кад се објави студија, кад будемо имали прилику да дамо примједбе то је тренутак кад почиње борба за спречавање намјере да на локацији Трговска гора буде изграђено складиште радиоактивног отпада", сматра Дрљача.

Он је рекао да је по овом питању ангажован Експертски тим те да ће Правни тим бити ојачан експертима међународних правних канцеларија.


Фадил Новалић затражио помиловање

Фадил Новалић затражио помиловање

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.