Ko će biti kandidati?

Izborna godina rasklimala političko jedinstvo u Srebrenici

  • Izvor: ATV
  • 11.02.2024. 19:23

Izborna godina rasklimala je i srpsko i bošnjačko političko "jedinstvo" u Srebrenici.

Dok se među Bošnjacima vrti nekoliko imena, Srbi su već izašli sa svojim prijedlozima.

Lokalni SNSD je predložio Miloša Vučića kao kandidata za načelnika opštine.

Sa druge strane, aktuelni načelnik iz SNSD-a Mladen Grujičić neće tako lako odustati od kandidature.


Kandidature posvađale opoziciju u Banjaluci

Kandidature posvađale opoziciju u Banjaluci

"Mi smo imali odbor i naš kandidat je mlad čovjek koji živi u Srebrenici, diplomirani pravnik, radi u Telekomu, Miloš Vučić, 35 godina. Jednoglasna odluka odbora, znači, od 22, 21 je glasao", rekao je Radomir Pavlović iz srebreničkog SNSD-a.

"Ja mislim da Srebrenica nije mjesto za eksperimentisanje. Za hajde možda će onaj nešto više uraditi. Svi mi možemo i želimo mnogo više, međutim prilike su onakve da uradite onoliko koliko je to moguće. Ali vjerujem da ova pozicija zahtijeva da se nastavi kontinuitet u projektima i poslu koji smo započeli", poručuje Grujičić.

Grujičić ima podršku ostalih političkih partija u Srebrenici. Iz SDS-a kažu da Srpska lista mora imati zajedničkog kandidata. Svoju podršku daju sadašnjem načelniku.

"Tu su razgovori vrlo konstruktivni, vrlo živi i vrlo blizu smo dogovora. Imali smo nekoliko sastanaka. Na jednom, posljednjem zvaničnom smo se dogovorili da ćemo nastupati sa zajedničkim jednim kandidatom. Do tog kandidata treba ubrzo da dođemo", poručuju.

Barem javno, bošnjačke političke partije ne otkrivaju ime kandidata. Ima ih nekoliko, a ATV nezvanično saznaje da bi to mogao da bude Hamdija Fejzić.


Preminuo legendarni Šeki iz Golubinje

Preminuo legendarni Šeki iz Golubinje

"Ima li jedinstva među bošnjačkim partijama? Pa pokušavamo ga tražiti u ovim razgovorima za nastup kad je u pitanju zajednički kandidat za načelnika. Trenutno kad je u pitanju Skupština, tu ne postoji jedinstvo među odbornicima već neko vrijeme", kaže Almir Dudić iz srebreničke SDA.

Nezvanično, Fejzić ima podršku i potpredsjednika Republike Srpske Ćamila Durakovića. Za ATV Duraković to nije želio da potvrdi.

"Ja sam umoran od Srebrenice kao mjesta gdje nemamo izbore na bazi programa recimo ekonomskog razvoja te lokalne zajednice. Nego uvijek kada bi smo se približili lokalnim izborima počinju politička previranja o tome čija će Srebrenica biti. Pa onda pumpamo neke političke mišiće da li je ona srpska ili bošnjačka", poručuje Duraković.

Što se drugih kandidata tiče, nezvanično u igri su i Tifa Еfendić ali i Kosa Zekić. Priča se da bi i Narodni front Jelene Trivić mogao da ima svog kandidata.

Pred svake lokalne izbore u Srebrenici ista priča. Ova opština postane pravi poligon za politička prepucavanja. Svi teže jedinstvu, a čini se da ga ovaj put nema ni sa bošnjačke, ali ni sa srpske strane.

ATV nezvanično saznaje da Bošnjaci imaju podršku stranih ambasada kako bi se lakše dokopali načelničke pozicije. Navodno lobiraju i Kristijana Šmita da im omogući i glasanje po popisu iz `91. godine. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: