Banjaluka

Oštre reakcije lokalnih funkcionera na Šmitova nametanja

  • Izvor: ATV
  • 27.03.2024. 21:49

Kristijanu Šmitu, lažnom visokom predstavniku, imali su šta da poruče i načelnici i gradonačelnici u Republici Srpskoj.

"Zamislite vi to mi biramo sada na fer i poštenim izborima po tim nekim njihovim standardima je li poslanike koji sutra ako usvoje nešto i ako se to usvoji idete na suđenje i sudi vam se i poslanicima i predsjedniku skupštine i Republike i direktoru službenog glasnika i bilo kome. Paradoks, politički nonsens", rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

"Treba i dalje da budemo složni i jedinstveni što je veoma važno, ovdje nema ni političkih partija, ni prepucavanja, nego upravo trebamo da znamo šta je interes prije svega Republike Srpske, a onda nakon tog i BiH", poručio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.


Građani Srpske poslali jasnu poruku Šmitu

Građani Srpske poslali jasnu poruku Šmitu

"Nastoji da se od BiH napravi neka kolonija ili protektorat gdje se građani neće pitati apsolutno ni oko čega, gdje građani ne mogu da uređuju sami svoje odnose, nego će doći neki stranac i on će urediti te odnose, dakle to jednostavno postaje nepodnošljivo", poručuje Aleksandar Đurđević, predsjednik skupštine grada Bijeljina.

"Republika Srpska ima puno pravo,  ustavnu i zakonsku osnovu da donese svoj izborni zakon. Ukoliko bi čak i vlasti da na neki način uskladimo sa onim rokom od tri sedmice pa kažemo da mi to inkorporiramo sami, ne vidim kako je to vremenski izvodljivo do momenta proglašenja izbora to bi trebao biti 6. maj prema tome još jedan u vidu eksperimentisanja sa onim što se zove BiH", rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

"Zakon i izmjene zakona treba da se daju izbornim predstavnicima, ljudima koji su dobili podršku naroda, ko god oni bili u tom trenutku i da oni treba da kroje te zakone, iskreno se nadam da će institucije Republike Srpske koje je narod izabrao na najbolji mogući način se odupru", rekao je Jovan Katić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

"Ovo je samo pokušaj da se taj zakon nametne i naravno Republika Srpska ga neće prihvatiti i tu nema dileme, ali je to konstantno ubjeđivanje čitavog svijeta da je nama potreban određen tutor sa strane, umjesto da nas puste da sami uredimo odnose unutar BiH", poručuje Boško Jugović, načelnik Pala.


Štetočina, niko i ništa - to je Kristijan Šmit za Republiku Srpsku

Štetočina, niko i ništa - to je Kristijan Šmit za Republiku Srpsku

A gdje je opozicija u svemu ovome? Pa tu su negdje, oglase se kada ih neko pita o Šmitu. PDP je najbolji asistent OHR-a, kaže ovo Srđan Amidžić, generalni sekretar SNSD-a, odgovarajući na prozivke iz PDP-a da je ta stranka najveći krivac zato što je Šmit nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona.

Detaljnije pogledajte u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.