Бањалука

Оштре реакције локалних функционера на Шмитова наметања

  • Извор: АТВ
  • 27.03.2024. 21:49

Кристијану Шмиту, лажном високом представнику, имали су шта да поруче и начелници и градоначелници у Републици Српској.

"Замислите ви то ми бирамо сада на фер и поштеним изборима по тим неким њиховим стандардима је ли посланике који сутра ако усвоје нешто и ако се то усвоји идете на суђење и суди вам се и посланицима и предсједнику скупштине и Републике и директору службеног гласника и било коме. Парадокс, политички нонсенс", рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

"Треба и даље да будемо сложни и јединствени што је веома важно, овдје нема ни политичких партија, ни препуцавања, него управо требамо да знамо шта је интерес прије свега Републике Српске, а онда након тог и БиХ", поручио је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.


Грађани Српске послали јасну поруку Шмиту

Грађани Српске послали јасну поруку Шмиту

"Настоји да се од БиХ направи нека колонија или протекторат гдје се грађани неће питати апсолутно ни око чега, гдје грађани не могу да уређују сами своје односе, него ће доћи неки странац и он ће уредити те односе, дакле то једноставно постаје неподношљиво", поручује Александар Ђурђевић, предсједник скупштине града Бијељина.

"Република Српска има пуно право,  уставну и законску основу да донесе свој изборни закон. Уколико би чак и власти да на неки начин ускладимо са оним роком од три седмице па кажемо да ми то инкорпорирамо сами, не видим како је то временски изводљиво до момента проглашења избора то би требао бити 6. мај према томе још један у виду експериментисања са оним што се зове БиХ", рекао је Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

"Закон и измјене закона треба да се дају изборним представницима, људима који су добили подршку народа, ко год они били у том тренутку и да они треба да кроје те законе, искрено се надам да ће институције Републике Српске које је народ изабрао на најбољи могући начин се одупру", рекао је Јован Катић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

"Ово је само покушај да се тај закон наметне и наравно Република Српска га неће прихватити и ту нема дилеме, али је то константно убјеђивање читавог свијета да је нама потребан одређен тутор са стране, умјесто да нас пусте да сами уредимо односе унутар БиХ", поручује Бошко Југовић, начелник Пала.


Штеточина, нико и ништа - то је Кристијан Шмит за Републику Српску

Штеточина, нико и ништа - то је Кристијан Шмит за Републику Српску

А гдје је опозиција у свему овоме? Па ту су негдје, огласе се када их неко пита о Шмиту. ПДП је најбољи асистент ОХР-а, каже ово Срђан Амиџић, генерални секретар СНСД-а, одговарајући на прозивке из ПДП-а да је та странка највећи кривац зато што је Шмит наметнуо техничке измјене изборног закона.

Детаљније погледајте у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.