Balkanski kartel

Еvropol se oglasio o hapšenju hrvatskog narko kralja

Еvropska policija - Еvropol oglasila se o hapšenju hrvatskog narko bosa Nenada Petraka u Istanbulu navodeći da je do hapšenja došlo u okviru aktivnosti koje se sprovode unutar Operativne grupe ”Balkanski kartel”.

”Еvropol je podržao istragu koju su sprovodili hrvatska, njemačka, španska i turska policija. Operativne aktivnosti dovele su do hapšenja visoko rangirane mete Hrvatske u Istanbulu”, saopštio je Еvropol.

Navode da je osumnjičeni bio na čelu organizacije zadužene za uvoz kokaina iz Južne Amerike u Еvropu. Osumnjičen je i za niz drugih kriminalnih aktivnosti, koje uključuju nasilje i pokušaj ubistva.

”Povezan je sa pošiljkom od jedne tone kokaina u Еvropu, koja je zaplijenjena u Španiji 2020. godine. Sljedeći dan, u okviru nacionalne istrage, turske vlasti su uhapsile još jednu visokorangiranu metu, optuženu za pranje novca”, navodi Еvropol.

Ističu da je Operativna grupa ”Balkanski kartel” ocjecila uspješnom saradnju između država Еvropske unije i Turske koje su učestvovale u ”rušenju” ove kriminalne organizacije.

”Hapšenje hrvatskog narko kralja rezultat je operativnih aktivnosti koje je početkom oktobra podržao Еvropol. Akcija je sprovedena 11. oktobra kada je uhapšena 21 osoba, od čega 12 u Splitu u Hrvatskoj, te devet u Njemačkoj. Zaplijenjeno je osam vozila, puške, mitraljezi, municija, prigušivači, velike količine novca, droge i drugo”, saopštio je Еvropol.

Dodaju da je Еvropska policija omogućila razmjenu informacija i kontinuirano pružao istragu uz analitičku podršku.

”Razvoj operativne obaveštajne službe otkrio je široku, tajnu mrežu koja djeluje širom kontinenata i zemalja. Probijanje šifrovanih komunikacionih alata, koje su koristili kriminalci, dalo je istražnim organima jedinstven uvid u kriminalne mreže i kako one funkcionišu. Jedan od trendova koji se pojavio bila je veom važna uloga, koju su u globalnoj trgovini kokainom, igrale kriminalne mreže uglavnom sastavljene od državljana iz zemalja regiona Balkana”, navodi Еvropol, dodajući da je zbog toga formirana Operativna grupa ”Balkanski kartel”, kako bi efikasno ciljala te kriminalne grupe.

Kao što je ATV pisao uhapšeni Nenad Petrak bio je jedan od glavnih dobavljača kokaina kriminalnoj grupi Bojana Cvijetića, koja je optužena za šverc tri tone droge u okviru predmeta ”Transporter”.

Pratite nas i putem Vibera