Afera ”Korona ugovori”

Institut je nabavljao maske i za 10 KM po komadu

Jelena Spasojević, radnica Službe za ekonomske-finansijske poslove Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, ispričala je na suđenju Branislavu Zeljkoviću i ostalima da su od firme ”Krajina grup” naručivali FFPN2 maske po cijeni od 10 KM za komad.

Ona je rekla da se radilo o manjoj količini.

”Tih maski nije bilo na tržištu i tada nismo mogli da uporedimo cijene”, rekla je Spasojevićeva.

Zeljkovićev branilac Jadranka Ivanović upitala je Spasojevićevu da li je onda cijena od 6,9 KM po komadu za iste maske, koje su nabavljane preko ”Prokontrola”, bila prihvatljiva?

”Bila je niža od te i u to doba nismo imali nižu cijenu od te”, rekla je Spasojević.

”Smatrao sam da tako ne treba”: Palija svjedočio na suđenju Zeljkoviću

”Smatrao sam da tako ne treba”: Palija svjedočio na suđenju Zeljkoviću

Spasojevićeva je sasalušana kao svjedok tužilaštva na suđenju Zeljkoviću i ostalim optuženima u predmetu ”Korona ugovori”. Tokom svjedočenja je ispričala da su, za vrijeme pandemije korona virusa,  načelnik Službe Dragan Obradović i direktor IZJ Branislav Zeljković donosili odluku o tome koje će se količine medicinske opreme nabavljati.

Navela je da su u to vrijeme dobijali ponude za nabavke po direktnom sporazumu koje su prelazile vrijednost od 6.000 KM, pa su one parčane i sklapano je više ugovora.

”Nabavke po direktnim sporazumima su provođene zbog hitnosti”, rekla je Spasojević, navodeći da se sjeća da je Zeljković na jednom sastanku rekao da Institut sprovodi nabavke za sve zdravstvene ustanove.

Afera ”Korona ugovori”: Vještaci saglasni da Bojić pred sudom može biti tri sata dnevno

Afera ”Korona ugovori”: Vještaci saglasni da Bojić pred sudom može biti tri sata dnevno

Svjedokinja je potvrdila da je radila narudžbenicu maski preko firme ”Prokontrol” i narudžbenicu za zaštitna odijela koja su se nabavljala preko agencije ”Travel for fan”.

Tužilac Sanja Tadić Stojisavljević pokazala joj je dvije narudžbenice za odijela na po 10.000, jednu od 1.500 i od 8.000 komada. Ona je potvrdila da je te narudžbenice potpisala ispred Službe, a da ih je kontrolisao Obradović, nakon čega su išle na odobravanje kod Zeljkovića.

Suđenje za korona ugovore: Zeljković tvrdi da nije znao šta se dešava po pitanju nabavki

Suđenje za korona ugovore: Zeljković tvrdi da nije znao šta se dešava po pitanju nabavki

U unakrsnom ispitivanju Spasojevićeva je, na pitanje odbrane, potvrdila da na nju nije bilo pritisaka, kao i da joj Zeljković nikada nije naređivao da nešto uradi ili ne uradi. Pojasnila je da je Obradović bio uključen u sve, da je kontrolisao dokumente i nikada nije rekao da je nešto nezakonito ili tražio da se nešto ispravi.

Bojana Puzigaća, koja je radila u Službi za ekonomsko-finansijske poslove IZJ, tokom svjedočenja je potvrdila da je unosila ugovore oko nabavki u knjigu ulaznih evidencija i da je bilo ugovora po direktnom sporazumu.

Za saslušavanje svjedoka u predmetu

Za saslušavanje svjedoka u predmetu "Korona ugovori" potrebna 93 časa

Ona se prisjetila da je firma ”Sineks” poslala ponudu za nabavku opreme, u vrijednosti od 20.000 KM, pa da su rađena tri ili četiri ugovora.

Podsjetimo, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Branislavu Zeljkoviću optužnicom se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja i primanje mita. Direktor firme "Prokontrol " Slavko Bojić optužen je za pomaganje u zloupotrebi službenog položaja, bivši direktor "Sineks laboratorije" Sani Crljić za pomaganje, direktor agencije "Travel for fan" Saša Marković za davanje mita i i direktor "Promedinga" Dragan Dubravac za zloupotrebe u postupku javne nabavke.

Tužiteljka otkrila sve detalje Zeljkovićevog bjekstva u Srbiju

Tužiteljka otkrila sve detalje Zeljkovićevog bjekstva u Srbiju

Optužnicu u aferi ”Korona ugovori” Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je u septembru 2022. godine zbog zlupotreba u postupcima javnih nabavki za vrijeme pandemije korona virusa, kojim je Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka.

Pratite nas i putem Vibera