Renato Marjanović

Kafić izrešetao s 29 metaka: Odbrana traži ukidanje presude zbog neuračunljivosti

U Vrhovnom sudu Republike Srpske održano je žalbeno ročište u predmetu protiv Renata Marjanovića (34) iz Prijedora, koji je nepravosnažno osuđen na sedam i po godina zatvora zbog pokušaja teškog ubistva više osoba u kafe baru "4WD" u Prijedoru i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Marjanovićev branilac, advokat Miroslav Pilipović od suda je tražio da ukine prvostepenu presudu i postupak vrati na novo suđenje Okružnom sudu u Prijedoru.

On smatra da njegov klijent ne može krivično odgovarati, jer se radi o osobi kojoj je dijagnostifikovano trajno duševno oboljenje - bipolarni poremećaj.

”To su potvrdila dva vještaka psihijatrije. Uz vještaka odbrane, dostavili smo i nalaz iz ranijih postupaka protiv Marjanovića sa istom dijagnozom, a sud je prihvatio samo nalaz vještaka tužilaštva”, rekao je Pilipović.

”Prijetio sudiji, to ne radi normalna osoba”

Da Marjanović ”nije normalna osoba” Pilipović dokazuje i time što je optuženi tokom suđenja prijetio sudiji.

”Normalan čovjek to ne bi uradio. On nije sposoban da krivično odgovara i učestvuje u krivičnom postupku”, smatra Pilipović.

Prijedorčaninu sedam i po godina robije, ispalio 29 metaka na kafić

Prijedorčaninu sedam i po godina robije, ispalio 29 metaka na kafić

Naglasio je da su u prvostepenoj presudi napravljni brojni propusti. Tvrdi i da se presuda zasniva na iskazu svjedoka, koji je preminuo, te ga odbrana nije mogla saslušati. Pojašnjavao je da su od 29 metaka u kafiću nađena samo tri oštećenja, te da nikome nije ”pala dlaka s glave”.

”Jedno oštećenje je nađeno na visini od 2,4 metra. Optuženi nije imao namjeru da nekog liši života. Da je to htio mogao je ući unutra i pucati, ništa ga u tome nije spriječavalo. Dva oštećena su nađena na poker aparatu, na visini od preko dva metra, gdje nije moglo doći do povrede bilo koga”, rekao je Pilipović, dodajući da odbrani nije omogućena rekonstrukcija, ni balističko vještačenje.

Osporavao je i pravnu kvalifikaciju krivičnog djela, smatrajući je prestrogom. Po njegovom mišljenju tu se radilo o ugrožavanju sigurnosti ili izazivanju opšte opasnosti, a ne pokušaju teškog ubistva.

Isti dan neuračunljiv i uračunljiv

Žalbu je napisao i sam Marjanović, koji se požalio da u pritvoru nije imao dovoljno stranica da napiše sve što je želio. U sudnici je isticao da su, zbog bolesti, protiv njega već obustavljani postupci.

Prijedorčanin optužen za pokušaj ubistva 10 ljudi: Ispalio 29 hitaca na kafić

Prijedorčanin optužen za pokušaj ubistva 10 ljudi: Ispalio 29 hitaca na kafić

”Imam šest obustava kod Osnovnog suda u Prijedoru, a među njima i pucnjava iz gasnog pištolja. Pitam se kako u istom danu mogu biti i uračunljiv i neuračunljiv”, rekao je Marjanović.

Dodao je da nije imao nikakav razlog da puca na kafić ”4WD", jer je u dobrim odnosima s vlasnicom. 

”Smatram da je ovaj sud pravičniji od Okružnog suda u Prijedoru i da će donijeti pravilniju odluku. Vjerujem u vašu pravičnost”, rekao je Marjanović.

Tužilaštvo nije ulagalo žalbu na presudu, ali je sudu dostavljeni pisani odgovor na žalbu.

”Nemam ništa dodatno da kažem. Ostajem kod navoda iz odgovora”, kratko je rekao republički tužilac Mahmut Švraka.

Šta piše u optužnici?

Podsjetimo, zločin se dogodio 6. marta 2021. godine. U presudi se navodilo da je Marjanović iz automobila "opel korsa" izrešetao kafić u ulici Slavka Rodića, ispalivši 29 metaka iz automatske puške M-70, kalibra 7,62 mm. Od toga je osam projektila pogodilo unutrašnjost objekta, a neki su letjeli u visini glava gostiju i srećom niko nije povrijeđen.

Prema optužnici sve se odigralo u večernjim časovima, a motiv oružanog napada na kafić bila je Marjanovićeva svađa sa Draženkom Bilbijom, Draganom Rodićem i Gordanom Mrđa, koja se odigrala u i ispred kafe bara ”4WD”.

U pritvoru višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela

U pritvoru višestruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela

Nakon svađe Marjanović se ”korsom” dovezao do kafića i sa sjedišta otvorio vatru u namjeri da, kako se navodi u opužnici, ubije Bilbiju, Rodića i Mrđu, kao i Slobodana Šarengaću, Radislava Matijaša, Merimu Kaurin, Jelenu Mirčić, Dragana Dragojevića, Đorđa Starčevića i Nikolinu Balaban, koji su se nalazili u kafiću.

"Znajući da se navedena lica nalaze u objektu Marjanović je iz automatske puške M-70 ispalio 29 hitaca u vrata i izlog ugostiteljskog objekta. Osam metaka završilo je u unutrašnjosti objekta pa je optuženi pobjegao", navodi se u optužnici.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

    ''Ko? Šta? Kada? Gdje? Zašto? Kako? I tu se pitanja ne zaustavljaju - otvoreno i odvažno.

  • 20:45 Serija: Od jutra do sutra

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:30 Serija: Ko te šiša

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:05 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:20 Serija: Еl Čapo (16+)

    ''Serija: Еl Čapo (16+)